Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ne dajmo se zavesti lažnim prorocima!

Autor: Marija Ćurko

05.04.2010. 22:00
Ne dajmo se zavesti lažnim prorocima!

Foto: Vedran SITNICA



Bog nas ne napušta. Možemo ustvrditi da je Isusova ljubav jača od smrti. To je Uskrs koji nam je snažno naviješten, jer nas Isus želi uključiti u svoje uskrsnuće. Isus ne uskršava sam, on želi uskrsnuti s nama, svaki dan, poručio je u uskrsnoj propovijedi mons. Mario Roberto Cassari
Čuli smo u Ivanovu evanđelju kako se Marija Magdalena uputila na Isusov grob i kako ga je našla praznog. Isusova tijela nije više bilo u njemu. Tako je započela zora uskrsnog jutra. I početak uskrsne vjere, započeo je svoju propovijed mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u RH predvodeći svečanu koncelebriranu misu na Uskrs u katedrali Sv. Stošije u Zadru.
– I mi smo došli podijeliti s Marijom Magdalenom, sa Šimunom Petrom i ljubljenim učenikom divljenje zbog događaja Kristova uskrsnuća, koje je temeljni događaj naše vjere. S uzbuđenjem smo slijedili Isusa ovih dana svetog trodnevlja u njegovoj muci i smrti. Promatrali smo ga dušom punom strepnje zbog događaja koji danas možemo slaviti u radosti. Krist je uskrsnuo! On je uistinu uskrsnuo! U zajedništvu s vama u ovoj vašoj predivnoj zadarskoj katedrali, i moje se srce sa zahvalnošću i divljenjem okreće prema ovom velikom otajstvu, koje nam se prikazuje u Kristu, pobjedniku nad smrću, koji prihvaća sveti narod Božji, a to ste vi, grli vas, vodi i hrabri, kazao je mons. Cassari. U nastavku propovijedi se osvrnuo na znakovitost Kristova uskrsnuća, kao dana novog stvaranja čovječanstva, koji je Bog odredio za djelovanje svoje milosti i spasenja. Apostolski nuncij u RH je govoreći o Uskrsu istaknuo kako se po njemu ostvaruje pobjeda nad grijehom i smrću te spasenje svijeta i otkupljenje grešnika kako bi mogli živjeti kao djeca Božja, otkupljeni, obnovljeni i očišćeni, to jest uskrsnuli.
Krist nas neće ostaviti same
– Uskrs pripada proslavljenom Kristu pobjedniku, ali pripada i nama, u onoj mjeri, u kojoj s Isusom slavno pobijedimo svoje patnje, svoj egoizam i svoje grijehe. Isus nam jasno govori o postojanju života, koji je iznad fizičkog života, podložnog slabostima. Postoji vječni život koji proizlazi izravno iz njegove žrtve, i koji se u njemu otvara nama, njegovoj djeci i braći. Pravi život, od Boga darovan, po Božjem promislu, za mene i za vas, koji je u pravom smislu naš život, kakvim nas Uskrsli uči živjeti, s onu stranu naših ljudskih ograničenja.
Krist nas neće ostaviti same! Bog koji nas bezgranično ljubi, nije zadovoljan svijetom u kojem vlada logika rata, osvete, nasilja, arogancije, zakon jačega. Bog nije napustio svog Sina, uskrisio ga je. Bog nas ne napušta. Možemo ustvrditi da je Isusova ljubav jača od smrti. To je Uskrs koji nam je snažno naviješten, jer nas Isus želi uključiti u svoje uskrsnuće. Isus ne uskršava sam, on želi uskrsnuti s nama, svaki dan, poručio je u uskrsnoj propovijedi mons. Mario Roberto Cassari.
– “Braćo, ako ste suuskrsnuli s Kristom, tražite što je gore.” Poziv svetog Pavla koji smo čuli u drugom čitanju želi naglasti da “tražimo što je gore”, a to znači da živimo kao uskrsnuli. To je – u stvarnosti – jedini način življenja punine osobnog identiteta muškarca i žene, ljepote što smo sinovi u Sinu, naveo je mons. Cassari uputivši zatim na poziv “tražiti što je gore” kao trajni izazov, koji nam predlaže uskrsnuće Gospodina Isusa, kako bismo izašli iz ljudskih okvira, koji često stavljaju Boga na margine društava i čovjekova života, kako bi Boga ponovno stavili u središte svog života.
Nemamo vremena za odgađanje
– Sigurni smo: Isus hodi uz nas, ostaje uz zbunjena i razočarana čovjeka, da ga oslobodi straha kako bi živio u sigurnoj nadi. Dragi prijatelji Zadrani, tražiti nebeske stvari znači živjeti kao uskrsli. To u biti znači tražiti Kristovo nebo u svakoj našoj dnevnoj aktivnosti, u svakoj riječi, u svakom opredjeljenju, ali također i u životnoj i radnoj sredini, u našim odnosima s braćom u našoj Crkvi. To je svjedočanstvo uskrsnuća koje trebamo dati svi. Ja i vi, svi smo pozvani živjeti svjetlo Uskrslog, koji nas uvijek poziva na novost života i trajno obraćenje koje nas otvara nadi. Svaki Uskrs je dan neizmjerne radosti, ali je i dan hrabrosti i novih obaveza za sve nas krštenike, rekao je propovjednik izdvajajući važnost svjedočenja Krista.
– Mi trebamo biti hrabri i vjerodostojni svjedoci Krista uskrslog, svugdje, pa i u našem hrvatskom društvu kojemu je itekako potrebno takvo svjedočenje. Nemamo vremena za odgađanje, oklijevanje, prepuštanje komotnosti. Ne dajmo se zavesti “lažnim prorocima, koji i u naše vrijeme i u našem hrvatskom društvu čine sve, kako bi zanijekali ili ocrnili naučavanje Crkve, pape i biskupa, koji himbeno nastoje uništiti kršćanske vrijednosti i naš identitet.” Poziv Krista uskrslog u isto vrijeme je snažan, jasan i odlučan. I ne smijemo se bojati, jer uskrsli Krist živi! To nam je dovoljno, jer ako Krist živi s nama, u nama i ako mi živimo s njime, ništa nam ne manjka, ni u čemu ne možemo pogriješiti, ništa ne može pobijediti snagu novog Života koji nam je Bog darovao, istaknuo je apostolski nuncij u RH te prenio pozdrave pape Benedikta XVI.
– Dragi prijatelji, u zajedništvu sa Svetim Ocem Benediktom XVI., koji vas po meni siromašnom pozdravlja, hrabri i blagoslivlja, u zajedništvu s vašim novim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, otvorimo svoja srca i ostanimo uvijek postojani u školi Marije, žene euharistije. I zajedno uskliknimo: “Tvoju smrt Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.”
Mons. Cassari je uputio uskrsne čestitke gradskim vlastima, civilnima i vojnima te poželio sretan i svet Uskrs svim okupljenim vjernicima uz želju da ih prenesu svojim dragima, bolesnicima, patnicima, osobama koje se nalaze u poteškoćama i mladima. U uskrsnoj molitvi prisjetio se i onih koji se izjašnjavaju ateistima i agnosticima i svih onih koji Boga traže iskrenim srcem.
Apostolski nuncij u RH na početku misnog slavlja je Isusovo uskrsnuće nazvao svetkovinom svih svetkovina, koje poziva na kršćansku nadu, uputivši posebni pozdrav i zahvale na gostoljubivosti, dijecezanskom upravitelju don Milivoju Bolobaniću, katedralnom župniku mons. Ivanu Mustaću i rektoru zadarskog Sjemeništa don Marinu Ninčeviću te svećenicima koji su ga bratski pratili i vodili ovih svetih dana. Predvoditelj euharistije izrazio je priznanje i Katedralnom zboru Sv. Stošije koji je pod ravnanjem Žana Morovića pjevanjem pratio obrede Velikog tjedna i slavlje Uskrsa.
Na kraju svete mise, mons. Mario Roberto Cassari uime rimskog prvosvećenika podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom.


Don Bolobanić zahvalio nunciju


Don Milivoj Bolobanić se uime svih svećenika, redovnika i redovnica te vjernika Zadarske nadbiskupije zahvalio apostolskom nunciju za predvođenje obreda Velikog tjedna i mise na svetkovinu Uskrsa, a posebno na njegovom zalaganju koje je uložio da Zadarska nadbiskupija brzo dobije novog pastira mjesne Crkve.