Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pedeset godina braka proletjelo u tren

Autor: Velimir Brkić

05.04.2010. 22:00
Pedeset godina braka proletjelo u tren

Foto: Velimir BRKIĆ



Mirjana i Tonko Barešić još su jedan bračni par koji je svojim primjerom dokazao kako je ljubav uistinu jača od svega i kako se uz strpljenje može izdržati i pedeset godina braka. Parovi poput Mirjane i Tonka služe kao svjetionik mladim bračnim parovima koji tek sada stupaju u brak i prvi put se susreću s bračnim poteškoćama. Kao što kaže ovaj bračni par: Pedeset nam je godina tek.
Bilo je to prije više od pedeset godina kada je kao mehaničar Tonko došao raditi u brodogradilište “Greben” u Velu Luku. Tu je sada 74-godišnji Tonko upoznao Mirjanu Oreb.
– Kako sam tada imala tek 17 godina pri prvom susretu nisam ni sanjala da će me moj Tonko zaprositi, a kamoli da ćemo jednog dana slaviti zlatni pir. A upravo se to i dogodilo, priča nam Mirjana.
U braku dugom pola stoljeća rodilo se i troje djece: sinovi Hary i Zvonko te kćer Tina udana za Eugena Kogoja iz zadarskog fotografskog “Studia G”. Tu je i šestero unučadi koji su se svi okupili na fešti svoje bake i djeda – Luka, Sandra, Matea, Toni, Borna i Petra.
Slavljenica Mirjana je po zanimanju krojačica, cijeli je život vodila domaćinstvo i odgajala djecu. Tonko se nakon brodogradilišta u Veloj Luci skrasio u Zadru, najprije u Bagatu, a potom u SAS-u od kuda je prije 20 godina otišao u mirovinu.
– Osim unučadi meni i mojoj Mirjani su odmor i razbibriga maslinik u Dragama, govori vitalni slavljenik Tonko.
Trebate li recept za dugi bračni život, jedan od parova kojem se možete obratiti su svakako Mirjani i Tonku. Na pitanje bi li što promijenili, odgovor je glasio:
– Ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživjeli svaki trenutak radosno i punim plućima, otvorena srca i duše u velikoj slozi i ljubavi.
I upravo je to njihov recept. Da bi mogao druge obasjati suncem, moraš imati to sunce u sebi, a njih dvoje su uvijek obasjavali jedno drugo.