Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ninska solana – uspješna tvrtka i zaštićeni park prirode

05.04.2011. 22:00
Ninska solana – uspješna tvrtka i zaštićeni park prirode


U Solani pripremaju novu paletu cvjetne soli s novim logotipom i novim dizajnom koji će se plasirati pod nazivom “Adriatik”. Vjeruju da će sve to biti na vrijeme urađeno, to jest do sredine lipnja ove godine kada će unutar Solane početi raditi muzej sol
Uspješno poslovanje ninske Solane ovih je dana potvrđeno vrijednim priznanjima što ih je udijelila Udruga inovatora Zadarske županije na čelu s predsjednikom Radom Nekićem, a Solana Nin nalazi se i na popisu dobitnika županijskih nagrada.
Muzej soli
Naime, sve priznatiji i poznatiji Solanin proizvod ne samo u Hrvatskoj, već i izvan njezinih granica je cvjetna sol proglašena i suvenirom 2011. godine te nagrađena diplomom i zlatnom medaljom, pokalom te proglašena grand Prix suvenirom. Sadašnja uprava ninske Solane podignula proizvodnju za 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije. Cvjetna sol za koju ninski solari kažu da je puno traži japansko tržište, ono je najbolje i najbogatije što bazeni mogu dati. Obogaćena je izdašnim količinama minerala, bogata je magnezijem i kalcijem i uglavnom se koristi za osvježenje ljudskog organizma i kod opuštanja napetosti, kod stresa te je dobra za regulaciju probave. Osim Japana uprava Solane intenzivno pregovara i s uvoznicima iz zemalja Europske unije i Amerike te vjeruju da će uskoro i na ta tržišta.
U Solani pripremaju novu paletu cvjetne soli s novim logotipom i novim dizajnom sadržajima koji će se plasirati pod nazivom “Adriatik”. Vjeruju da će sve to biti na vrijeme urađeno, to jest do sredine lipnja ove godine kada će unutar Solane profunkcionirati muzej soli.
– Radi se o projektu koji želimo uz suglasnost i potporu vodstva Grada Nina i gradonačelnika Emila Ćurka, ninske Turističke zajednice i direktorice Marije Dejanović što prije realizirati, jer muzej će biti svojevrsno povijesno svjedočenje od postanka Solane 1955. godine do današnjih dana. Posebno mjesto pripast će lopati jer uz svu suvremenu tehnologiju s kojom trenutačno raspolažemo, ona je bila i ostala nezamjenjiva posebno pri prikupljanju soli na bazenima, kaže voditelj ninske Solane Ivan Brnjac, dodajući da će muzej predstavljati posebnu atrakciju, a u njemu će raditi stručne osobe i izvrsni poznavatelji morskoga, biljnog i životinjskog svijeta.
– U namjeri da ovaj projekt zaživi obavili smo određene predradnje i razgovore s čelnim ljudima Muzeja ninskih starina, zadarskog Arheološkog muzeja i Muzeja stakla u Zadru i oni su nam ponudili pomoć. Kako bismo još upečatljivije prezentirali našu pripadnost i privrženost gradu Ninu, razmišljamo da u prostoru budućeg muzeja postavimo jednu stalnu postavu iz sastava Muzeja ninskih starina, ističe Brnjac te otkriva da ih je na temelju svih prošlogodišnjih aktivnosti Povjerenstvo Zadarske županije predložilo za Godišnju županijsku nagradu za uspješnost u poslovanju.
Devedeset vrsta ptica
S obzirom na to da je područje Solane zaštićeni park prirode i da na njemu upravo po podacima stručnjaka obitava 90 vrsta ptica, među kojima su najpoznatije mala čigra, morski ćurlin i vlastelica, te da su se u zadnje dvije godine pojavile i neke nove vrste ptica, ovih je dana iz Ornitološkog saveza Hrvatske iz Zagreba na adresu Solane stigla obavijest kako će se park solana proglasiti ekstra zaštićenim parkom prirode jer po najnovijim podacima u njemu je najveća koncentracija ptica na jednom mjestu. Ornitolozi su također zatražili dopuštenje da im se omogući postavljanje jednog šatora za proučavanje i promatranje ptica tijekom čitave godine. Sve ovo, naravno, govori da se u Solani radi o proizvodnji čiste, zdrave i ekološki prihvatljive soli, a što je sve skupa uz ostale prirodne resurse s kojim obiluje ovo područje, rezultiralo time da je Grad Nin lanjske godine proglašen destinacijom europske izvrsnosti.
Nadalje, Solana je sa svojim sadržajima i prirodnim bogatstvom iz dana u dan sve zanimljivija i hrvatskim školskim i znanstvenim ustanovama. Tako nisu rijetkost autobusi kojima u posjet Solani dolaze učenici osnovnih i srednjih škola te studenti. Učenici i nastavnici zagrebačke Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića oduševljeni su solanom.
Dvadesetak je djelatnika u proteklih šest mjeseci radilo punom parom na brojnim razvojnim planovima kako bi se u što skorije vrijeme proizvodnja i prerada morske soli podigla na zacrtanih pet tisuća tona.