Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Životne priče tzv. malih ljudi

05.04.2011. 22:00
Životne priče tzv. malih ljudi


Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba u srijedu navečer igralo je u Zadru u sklopu kazališne sezone HNK Zadar svoju noviju predstavu (praizvedena je prije godinu dana, u travnju 2010. godine), komediju “O medvjedima i ljudima” redatelja Saše Anočića. Sudeći po salvama smijeha i ovacija zadarska je publika predstavu u kojoj glume Tarik Filipović, Nera Stipičević, Mario Mirković, Hrvoje Kečkeš, Linda Begonja, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak – Svrtan, Anita Matić Delić primila izvrsno. Glazbu ove predstave potpisuju Mario Mirković i “Chishche Lishche”, scenografiju Miljenko Sekulić, kostimografiju Danica Dedijer, oblikovanje svjetla Olivije Marečić.
Radnju predstave započinju četiri lika slučajnim susretom u banci od kojih jedan, obavještava nas natpis, u torbi nosi bombu. Potom se radnja vraća unazad (da bi se, dakako, na kraju predstave ponovno vratili na isti događaj u banci) gdje pratimo izdvojene priče četrnaestorice likova koje se kako predstava odmiče isprepliću. Aludirajući na medvjeda, životinju čije se držanje u trenutku mijenja iz krotkog u razjareno, redatelj ocrtava životne priče tzv. malih ljudi, ljudi, kako stoji u službenom opisu predstave, s životnim ožiljcima. Predstava je motivirana istinitom pričom, novinskim izvještajem o bombi koju je netko donio u banku radi duga od 12 tisuća kuna.
U predstavi se, uostalom tako su ju njezini tvorci i najavili, nimalo ne skrivaju “petparački humor i naglašena pokazivanja snažnih emocija (što bi danas pogrdno nazvali ‘odom patetici’)”.
Predstava je dobila i nekoliko uglednih nagradi. Na Danima Stire 2010. godine nagradu za ulogu Aljemija je dobio Tarik Filipović (njegov se, pak, nastup zadarskoj publici bez sumnje najviše svidio), a za glazbu Marijo Mirković. Luka Petrušić je bio nominiran za nagradu hrvatskog glumišta 2010. godine u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Gradimira.