Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čerina: U novom rukovodstvu bit će Rotim, Šprajc i Gojan

05.04.2012. 22:00
Čerina: U novom rukovodstvu bit će Rotim, Šprajc i Gojan


Čini mi se da je svrha izmjena i dopuna Zakona o HRT-u ostvarivanje osobnih ambicija pojedinaca u kući i izvan nje. Stječe se dojam da se traže zakonska rješenja kako bi se zbrinuli podobni, kaže Čerina


Posljednjih dana u medijima se sve češće spominje kako su rukovodećoj garnituri HRT-a na čelu s predsjednikom Uprave Josipom Popovcem odbrojani dani. Shodno “Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj televiziji” o njihovoj sudbini do kraja mjeseca po hitnoj proceduri trebao bi odlučiti Hrvatski sabor.
– Odbor za informiranje, informatizaciju i medije kojim predsjeda Branko Vukšić krši zakon jer već nekoliko mjeseci ne pokreće postupak popune upražnjenih mjesta u Programskom vijeću HRT-a. Na nezakonit način blokira se rad Vijeća samo zato da bi se izazvala kriza upravljanja i pridobilo javnost za poduzimanje hitnih mjera, govori Josip Čerina, član Programskog vijeća HRT-a.
Pozivi na linč
Do sada je ovo tijelo HRT-a napustilo pet od jedanaest članova. Vijeće je zbog toga više puta upozoravalo na obvezu izbora novih članova u skladu sa Zakonom o HRT-u.
– Nema odgovora niti objašnjenja jer gospodin Vukšić, ništa ne čini, već potiče i poziva na javni linč neargumentiranim izjavama i neskrivenim prijetnjama. Vijeće u cjelini i njegovi pojedini članovi izloženi su zajedničkim nezakonitim pritiscima i omalovažavanju od strane Hrvatskog novinarskog društva, pojedinih udruga civilnog društva i pojedinih političkih predstavnika, tvrdi Čerina.
– Plod tih pritisaka su i ostavke dijela članova Vijeća. Neki su imali svoje osobne razloge, neki pak nisu mogli podnijeti različitosti i demokratske principe odlučivanja, a zacijelo je svoju ulogu odigralo i nagovaranje. Manipulira se s javnošću preko medija i pojedinih udruga civilnog društva, govori Zadranin u Vijeću HRT-a.
Hitni postupak
Novim zakonom o HRT-u, kako se tumači, Programsko vijeće u potpunosti će se promijeniti i bit će sasvim marginalizirano.
– Dokaz je to da planirane izmjene i dopune Zakona o HRT-u nisu u javnom interesu jer neće imati tko na pravi način nadzirati program u ime građana, navodi Čerina.
Pod izlikom krize upravljanja, kaže, priprema se donošenje izmjena i dopuna Zakona o HRT-u po hitnom postupku, samo zato da bi se iznova birala upravljačka tijela HRT-a na Prisavlju.
– Čini mi se da je svrha izmjena i dopuna Zakona o HRT-u ostvarivanje osobnih ambicija pojedinaca u kući i izvan nje, odnosno borba za pozicije i politički utjecaj. Stječe se dojam da se traže zakonska rješenja kako bi se zbrinuli podobni. Ne radi se tu o zauzimanju za bolji program i javni interes, kazao je Čerina.
Već se sve zna
Izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u vraća se već dugo odbačeni i kritizirani sustav prema kojem će javnu radioteleviziju voditi glavni ravnatelj i Ravnateljstvo koje bi sačinjavali glavni ravnatelj HRT-a, ravnatelj HTV-a, ravnatelj HR-a, ravnatelj glazbene produkcije HRT-a i financijski ravnatelj HRT-a. Glavnog ravnatelja HRT-a bi trebao imenovati i razriješiti Hrvatski sabor.
– Zabrinjavajuća je činjenica što se već sada zna tko će upravljati HRT-om. Kao budući glavni ravnatelj HRT-a predstavlja se Goran Rotim, na poziciji glavnog urednika HTV-a sebe vidi Zoran Šprajc, Elizabeta Gojan na poziciji… Vjerojatno ne bismo ni došli u ovu poziciju da su na HRT-u uvedeni standardi profesionalnog razvoja i vrednovanja rada svakog pojedinca, zaključio je Josip Čerina.