Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Croatica et slavica Iadertina posvećena Mladenu Dorkinu

05.04.2012. 22:00
Croatica et slavica Iadertina posvećena Mladenu Dorkinu


U prvom svesku časopisa Zvjezdana Rados piše o sveučilišnom profesoru Mladenu Dorkinu rođenu 30. prosinca 1931. u Preku na otoku Ugljanu. Od sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas Dorkin je, kako navodi, objavio više od sedamdeset bibliografskih jedinica
Novi dvosveščani broj časopisa Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru “Croatica et slavica Iadertina VII, 2011.” posvećen 80. obljetnici života profesora Mladena Dorkina objavilo je Sveučilište u Zadru.
U prvom svesku časopisa Zvjezdana Rados piše o sveučilišnom profesoru Mladenu Dorkinu rođenu 30. prosinca 1931. u Preku na otoku Ugljanu. Od sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas Dorkin je, kako navodi objavio više od sedamdeset bibliografskih jedinica.
Rados podsjeća na Dorkinove knjige “Lirika na razmeđu stoljeća”, “Prosudbe o književnosti i knjigama” te “U ozračju poezije i znanosti” te podsjeća na niz znanstvenih radova publiciranih u zbornicima i časopisima.
Napominje kako se Dorkin bavio različitim temama od lokalnih, zavičajnih, otočnih, čakavskih i zadarskih tema preko širih nacionalnih hrvatskih do tema iz susjednih književnosti.
U časopisu je objavljena i bibliografija radova Mladena Dorkina, koju je priredila Mirela Sušić.
U prvom svesku još pišu Lada Badurina i Mihaela Matešić o teorijsko-metodološkom pristupu pravopisnom normiranju, Miomir Abović o upotrebi i gramatikalizaciji nekih vezničkih jedinica u Mažuranićevu jeziku, Goran Filipi o istrorumunjskim etnonimima domaćeg podrijetla, Persida Lazarević di Giacomo o “Indianskom mudroznancu” u jednoj uspješnoj europskoj književnoj mistifikaciji, Valter Tomas o Zlatarićevu “Zbogom Cvijeti Zuzorić” između “Danice” i “La Dalmazie”.
Jasminka Brala-Mudrovčić piše o tematsko-idejnoj strukturi i jezično-stilskim određenjima drama Pere Budaka, Ivan Bošković o Mati Raosu, Sanja Knežević o autobiografskom diskursu Julienne Eden Bušić, Tin Lemac o pjesničkom jeziku Darije Žilić, Šimun Musa o 50. obljetnici Nobelove nagrade Ivi Andriću, Krešimir Nemec o povijesti zagrebačke slovenistike, Andrea Sapunar Knežević i Marijana Togonal o Vrazovu sabiranju i proučavanju usmenoknjiževnoga stvaranja, Tatjana Ivanovna Podkoritova o Puškinu, Nada Kujundžić o utjecaju bajki na Gogoljeve ukrajinske pripovjetke, Zdenka Matek Šmit o Mandeljštamovoj pjesmi “Firenca u Moskvi” te Mirna Sindičić Sabo o Slawomiru Mrozeku i kazalištu apsurda.
U drugom svesku “Croatice et slavice Iadertine” također su književni i jezikoslovni radovi te In memoriam uglednim zaslužnicima. U tom svesku su objavljeni radovi Ljiljane Šarić, Orsata Ligoria i Mate Kapovića, Sandre Tamaro, Zorke Kinda-Berlaković o razvojnom putu književnoga jezika gradišćanskih Hrvata, Jurice Budje, Suzane Giljanović, Viktora Zakara, Josipe Korljan, Ivana Pederina i Roberta Hajszana.
U rubrici In memoriam Miro Grubić piše o Gani Todorovski, Sanja Knežević o Ivi Zalaru, Josip Bratulić o Rafi Bogišiću, glavni urednik časopisa Josip Lisac o Josipu Vončini, Zdenka Matek Šmit o Aleksandru Flakeru te Mate Kovačević o Juliju Derossiju.
Časopis “Croatica et slavica Iadertina” izlazi dvaput godišnje, a referira se u Linguistics Abstracts i u CSU – Linguistics and Language Behavior Abstracts, San Diego (USA).