Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Napredno učenje njemačkog jezika

Autor: Vanja Mirčeta

05.04.2013. 22:00
Napredno učenje njemačkog jezika

Foto: Marin GOSPIĆ



Za hrvatske učenike koji pohađaju ovu školu korisno je što završetkom srednjoškolskog obrazovanja imaju međunarodnu potvrdu znanja njemačkog jezika te na takav način lakše dobivaju posao, ističe Thorsten Reiter


S programom dodatnog učenja njemačkog jezika (DSD II – razina B2 – C1) Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar započela je 1992. godine kao jedina škola na cijeloj hrvatskoj obali, a tijekom tih jedanaest godina kroz njihov program prošlo je 50-ak učenika, od kojih je desetak nakon toga upisalo studij njemačkog jezika.
Zahvaljujući potpori Središnjega ureda za školovanje u inozemstvu (ZfA – Zentralstelle für das Ausladsschulwesen), škola je opremljena najnovijom informatičkom tehnologijom i brojnom literaturom (rječnika, udžbenika, beletristike, vježbenica, časopisa) potrebnih za uspješno učenje njemačkog jezika. Osim toga, već osam godina u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi rade i profesori iz Njemačke, izvorni govornici, kao velika potpora domaćim profesorima koji su aktivni u DSD programu (Sigrid Reuter, a trenutačno i Maria Vaszary).
U sklopu ovog projekta jučer je školu posjetio i Thorsten Reiter, stručni savjetnik, koordinator za Njemačku jezičnu diplomu i novi šef ureda ZfA u Zagrebu, kako bi utvrdio dosadašnje aktivnosti škole kao i planove za budući razvoj DSD programa.
–  Suradnju sa HTU školom započeli smo prije više od deset godina, a ključ uspjeha ove škole je izuzetno dobra sinergija između ravnateljice i njezinih kolega koji su nositelji ovog programa. U školi se za sada nude dvije razine znanja s time da se druga razina odvija u sklopu fakultativne nastave, dok se niža razina razvija u sklopu redovne nastave. Važno je napomenuti kako za višu razinu nudimo i kadrovsku pomoć – gostujuće profesore iz Njemačke. Zahvaljujući trudu i zalaganju hrvatskih profesorica njemačkog jezika te ravnateljice imamo izrazito dobru suradnju s ovom školom, ističe Reiter.