Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Predstavljen plan obnove Maškovića Hana, Providurove i Kneževe palače

Autor: Hina (H)

05.04.2013. 22:00
Predstavljen plan obnove Maškovića Hana, Providurove i Kneževe palače

Foto: FAH



Ministarstvo kulture predstavilo je jučer prioritetne projekte u kulturi predviđene za financiranje iz fondova Europske unije. Sam povod jučerašnje prezentacije bila je najava početka konkretnih radova na obnovi srednjovjekovne gradine Maškovića Han i gospodarske revitalizacije mjesta Vrane, prvome projektu Ministarstva koji se financira sredstvima europskih pretpristupnih fondova IPA 2009.
Projekt je dio strategije ministarstva usmjerene na revitalizaciju kulturne baštine s ciljem jačanja uloge kulturnog kreativnog sektora u gospodarskom regionalnom razvoju kroz privlačenje ulaganja, kreativnih talenata i razvoj turizma, a predstavila ga je Anastazija Magaš iz Ministarstva kulture.
Riječ je o vrhunskom spomeniku kulture iz 17. stoljeća, najvećoj i najznačajnijoj građevini koju su Turci ostavili na našim područjima. Kompleks je sagrađen od kamena s elementima islamske arhitekture, a prostire se na više od tri tisuće četvornih metara, istaknula je.
Cjelokupna vrijednost projekta je nešto više od 2,7 milijuna eura, u čemu EU sudjeluje sa 75 posto, a ostatak osigurava RH kroz Ministarstvo kulture. Program se provodi kroz četiri ugovora – od kojih su dosad u potpunosti realizirani ugovor izrade glavnog projekta obnove i natječajne dokumentacije te plan gospodarskog razvoja mjesta Vrane, jednog od najsiromašnijih mjesta u RH, vrijedni 142 tisuće eura, odnosno, 250 tisuća eura, dok su ugovori vezani uz izvođenje radova obnove (2,2 milijuna eura) i nadzor radova (118 tisuća eura) upravo potpisani i uskoro kreću u realizaciju.
Kompleks će biti obnovljen tako da se revitalizira njegova izvorna funkcija neke vrste konačišta upotpunjenog dućanima, kafićima, uredima Agencije Han, te prostorom za izlaganje zbirke arheoloških nalaza, dok će prostor turskog kupatila – hamama – biti prezentiran kao arheološki lokalitet. Rok za izvođenje radova je godina dana.
Prezentiran je i plan obnove najvećeg građevinskog i spomeničkog sklopa u Zadru, Providurove i Kneževe palače, za potrebe smještanja muzejskih i galerijskih zbirki narodnog muzeja u Zadru. Projekt je u fazi izrade projektne dokumentacije za EU fondove, a vrijednost mu se procjenjuje na oko 25 milijuna eura.