Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadranin i Istrijan u četiri pljačke “utržili” 850 tisuća kuna, pa pali u ruke policiji

Autor: Suzana Bandić

05.04.2013. 22:00
Zadranin i Istrijan u četiri pljačke “utržili” 850 tisuća kuna, pa pali u ruke policiji

Foto: Marin GOSPIĆ



Dvojicu pljačkaša koji su se upoznali prije par godina u zatvoru sumnjiči se za četiri pljačke u protekle dvije godine. Prvo su opljačkali poslovnicu pošte, par mjeseci kasnije, u nepunih sat vremena, poštu i zlatarnicu, a 2012. OTP banku


Nakon što su počinili četiri oružane pljačke u Zadru, u kojima su “utržili” oko 850 tisuća kuna, Dragan Bošnjak (60) iz Ražanca i Istrijan Leonardo Malbašić (37), “pali” su u srijedu u ruke zadarskim policajcima. Kako bi javnosti prezentirali rezultate hvalevrijedne akcije, s obzirom na to da su pljačkaši dvije godine uspješno izmicali pravosuđu, jučer je u prostorijama PU zadarske sazvana izvanredna konferencija za novinare na kojoj su o kriminalističkoj obradi govorili Neven Paškalin, načelnik PU zadarske i Zrinko Perica, voditelj Odjela krim-policije.
Potkape, pištolji, prepadi…
– Šezdesetgodišnjak sa zadarskog područja i 37-godišnjak s istarskog područja, osumnjičeni su da su 27. rujna 2011. godine u 11.55 sati u poslovnici Hrvatske pošte na Putu Bokanjca u Zadru, maskirani i uz prijetnju vatrenim oružjem, od djelatnice otuđili novac te se kombijem koji su ranije otuđili s Bedema zadarskih pobuna, uputili u nepoznatom pravcu – rekao je Paškalin te nastavio kako se pljačkaše sumnjiči i da su 20. listopada iste godine počinili još dva razbojništva – u poslovnici Hrvatske pošte na Voštarnici i Zlatarni Celje na Poluotoku. Iz takozvane Male pošte odnijeli su veću količinu novca, a iz zlatarnice koju su opljačkali niti sat vremena kasnije, veću količinu srebrnog i zlatnog nakita. Obje pljačke počinili su odjeveni u kabanice, s potkapama na glavama i naoružani pištoljima.
– Četvrto razbojništvo počinili su 28. lipnja 2012. u poslovnici OTP banke u Šibenskoj ulici u Zadru, iz koje su, ponovno maskirani i uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđili veću količinu novca – kazao je Paškalin dodavši kako su policajci prilikom pretraga domova i prostorija koje osumnjičenici koristili, pronašli više predmeta za koje su sigurni da su ih koristili u oružanim prepadima. Kapetana na stranim brodovima, Dragana Boškovića, policija sumnjiči i da je 2010. ukrao osobni automobil marke Golf 4, a pronašli su ga u jednoj od njegovih garaža.
Mozak operacije – visokoobrazovani pomorac
– Mozak operacije bio je 60-godišnjak, a ukupna materijalna šteta iznosi 850 tisuća kuna – kazao je Paškalin dok je prvi policijski operativac, Zrinko Perica, odgovaravši na novinarska pitanja potvrdio kako je riječ o pomorcu koji je pripremao, dogovarao i planirao pljačke između “vijađa”. Svog ortaka Malbašića, upoznao je u zatvorskoj ćeliji dok su izdržavali kazne zbog imovinskih delikata. Visokoobrazovani zadarski pomorac bio je uhvaćen na djelu početkom veljače 2001. godine, kada su ga oko tri sata u noći u pljački trgovine mješovitom robom zatekli policajci.