Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zagrebački studenti ponudili svoju viziju Vira u budućnosti

Autor: Valentina Mlađen

05.04.2013. 22:00
Zagrebački studenti ponudili svoju viziju Vira u budućnosti

Foto: Vedran SITNICA



Na izložbi su prezentirani radovi mladih studenata, budućih arhitekata koji su se pozabavili problematikom Vira, a iz predstavljenog razvidno je da su mislili na svaki detalj, od stambenog prostora, javnih sadržaja, zabavnih i turističkih površina pa sve do gospodarske zone, a sve to uklopili su u postojeću situaciju na Viru


U Kneževoj je palači jučer otvorena izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kolegija Urbanistička radionica 2 – “Prostorno uređenje otoka Vira”. Izložba je, osim šire javnosti, zaintrigirala i struku, a studenti su za jedan od turistički najperspektivnijih otoka ponudili brojna rješenja.
Prije nego su studenti prezentirali neke od svojih radova o problematici otoka Vira i njegova prostornog planiranja govorili su i načelnik općine Vir Kristijan Kapović te Nives Kozulić iz Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.
– Mi na otoku Viru problem bespravne gradnje poznajemo jer smo ga osjetili na svojoj koži. No, činjenica je, da iako se Vir u javnosti prezentira kao prostor preizgrađenosti i velike apartmanizacije, da je svega 18,5 posto, od kompletne površine otoka Vira, izgrađeno, dakle niti jedna petina. Asocijacija Vira kao mjesta devastacije i apartmanizacije nije točna, Vir je otok obiteljskih kuća. Da bismo pokazali to njegovo drugo lice smatrali smo da je najbolje da taj posao odrade stručnjaci, istaknuo je Kapović pojašnjavajući kako je došlo do toga da Vir postane tema jednog kolegija.
Na izložbi su prezentirani radovi mladih studenata, budućih arhitekata koji su se pozabavili problematikom Vira, a iz predstavljenog razvidno je da su mislili na svaki detalj, od stambenog prostora, javnih sadržaja, zabavnih i turističkih površina pa sve do gospodarske zone, a sve to uklopili su u postojeću situaciju na Viru.
Feđa Vukić s Arhitektonskog fakulteta naglasio je kako fakultet odgaja generacije mladih urbanista, a njihova misija je razvijati kulturu prostora.