Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pisci Zadranima gatali iz kave

05.04.2016. 22:00
Pisci Zadranima gatali iz kave


Običaj kojim su generacije ljudi kao dio društva, ponajviše  žena, ispunjavale vrijeme nakon pijenja kave, “probudili” su jučer popodne članovi ZaPisa. Oni su u Gradskoj knjižnici organizirali druženje uz –  čitanje iz kave, u narodu poznatije kao – gatanje.
Nepravedno bi bilo cijelo ovo kasno poslijepodne koje se produžilo i u  večer svesti samo na to, budući je program obilovao raznim zanimljivim  sadržajima poput čitanja poezije na temu kave, kviz o kavi, ali i ispijanje  besplatne turske kave skuhane u kuhinji knjižnice.
Posjetitelji su se družili u knjižnici, ali i u njenom dvorištu, budući  mnogi uz kavu ne mogu odoljeti još jednom običaju, rekli bi mnogi i poroku, a to je cigareta. Oni nisu ostali zakinuti za zanimljiv program budući su vani bili postavljeni zvučnici.
U gatanju kave kao prava majstorica pokazala se ZaPisovka Iva Pejković, a cijelo je druženje i više nego uspješno moderirao zadarski pisac  Želimir Periš.
Puštale su se pjesme inspirirane kavom, poput One More Cup od Coffee Boba Dylana, a zanimljivi kviz o kavi izvukao je najbolje iz ljubitelja  ovog napitka bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti dan, a pogotovo jutro.
Posjetiteljima su organizatori podijelili i kratki slikovni prikaz motiva  koji se pojavljuju u talogu kave, te objašnjenje za svaki od njih. Tad su  mnogi dali mašti na volju i znatiželjno zavirivali u svoje šalice.