Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Buduće kuhare učili kako pripremati škampe i morskog raka

05.04.2017. 22:00
Buduće kuhare učili kako pripremati škampe i morskog raka


Tijekom trodnevne manifestacije “Molise: kultura, gastronomija i teritorij” na poseban način predstavlja se talijanska kuhinja ove regije. Jučer je u Hotelijersko ugostiteljskoj školi kulinarski chef Bobo Vincenzi održao demonstracijski sat kulinarstva moližanske kuhinje.
Na repertoaru su se našla tradicionalna moližanska jela, od kojih nam je većina jako dobro poznata. Uglavnom je bila riječ o morskim delicijama, a prevladavali su škampi. Vincenzi je sam otišao u nabavu namirnica, a ističe kako je svježina najbitnija.
– Škampi moraju biti svježi jer se inače ne mogu dobro spremiti. Ovi škampi se mogu loviti u cijelom Jadranu, tako da s te strane nema neke posebnosti. No poseban je način pripreme. Danas radimo škampe alla napoletana. Uz škampe kao osnovni namirnicu dodajemo ocat, sol i papar, a tu su još i pomidori i origano. Sve se lijepo zalije s prošekom ili bijelim vinom, te se stavi u pećnicu, govori Vincenzi, koji je priredio još jedno jelo i to Cicala al pano.
– Tu je jedan morski rak, koji se više se hvata u koćama. Riječ je o tipičnom moližanskom načinu pripremanja. Molise je mala regija, koja ima bogate pijate. Sve je svježe, jer ne skladištimo hranu, potrebno je da bude friška. Pripremamo je pod krpom da zadrži vlažnost, istaknuo je Vincenzi.
Kad je riječ o povijesti jela, naglašava kako je mjesto iz kojeg ono potječe jako siromašno, a zimi nisu išli na more. Inače su svi ribari. Tijekom zimskih mjeseci sušila se riba, raže, trlje.. Kad bi tu ribu izvadili za pojesti, ona je zaudarala. Mame bi stavljale začine, stavljali bi razno kamenje i alge. Poslije bi to izvadili i sve spremali, tako da je izgledala kao brudet.
Uz Bobu Vincenzija sve je budno pratio naš poznati kuhar Renato Kraljev, koji i predaje u Hotelijersko- ugostiteljskoj školi, kao i učenici te škole.