Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Osmislili likovni izgled glavnih likova iz Zoranićevih “Planina”

05.04.2017. 22:00
Osmislili likovni  izgled glavnih likova iz Zoranićevih “Planina”


Predstavljanjem unikatnih rasvjetnih tijela, lanterni, jučer je u Gradskoj loži zaključen višednevni projekt učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, koji je uključivao izložbu „Bura” i kreativne umjetničke radionice „Osvjetlimo grad umjetnošću”.
Projektu „Bura” kao inspiracija poslužila je priča o Buri ispričana u romanu Planine Petra Zoranića, a koja je potaknula učenike na likovni izazov: trebali su osmisliti likovni izgled glavnih likova priče, na prvom mjestu Bure. Te je likove potom trebalo aplicirati na razne materijale i predmete, a kao posebno slastan likovni zadatak i vrhunac projekta jest slikovnica koja je nastala na temu priče.
Pored izložbe „Bura”, učenici i nastavnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pripremili su i kreativne umjetničke radionice gdje su pod mentorstvom svojih profesora izrađivali unikatna rasvjetna tijela. Kao poticaj umjetničkom oblikovanju na radionicama poslužile su lanterne, koje su oblikovali na različite načine, ovisno o zanimanjima za koja se učenici u školi obrazuju: dizajn odjeće, fotografski i slikarski dizajn, dizajn tekstila i aranžersko-scenografski dizajn te grafički dizajn.
– Ove svjetionike pripremali smo cijela dva tjedna. S njima smo htjeli poručiti našim dragim učenicima da u svakom trenutku pokušaju osvijetliti svoj život umjetnošću. Osvjetlimo i grad umjetnošću i pokušajmo tu vijest proširiti dalje, poručila je prof. Bojana Vukojević.
Ravnateljica škole Marjana Bakmaz istaknula kako je ovo već druga godina kako traje suradnja njihove škole s Narodnim muzejem Zadar i Gradom Zadrom, koji su prepoznali ovu inicijativu predstavljanja škole javnosti. Izložba Bura dalje seli, otkrila je, u školu Zadarski otoci, dok će lanterne otići u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, nakon čega će vidjeti koji je njihov daljnji put.
– Kad razmišljamo o lanternama, pomišljamo na veliku važnost koju svjetlost oduvijek ima u našim životima. Značenje riječi lanterna može biti svejednako i lampa, fenjer ili svjetionik. Lanterna kao svjetionik, čuvar svjetla u mraku, bila je simbol za put u sigurnom smjeru, lanterna kao fenjer osvjetljavala je životne prostore još od davnina. Veliki kandelabar na zadarskom Narodnom trgu postavljen je u originalnom obliku još davne 1894., kada je na Trgu zasjala prva električna žarulja, a od 2008. godine ponosimo se svjetlosnom umjetničkom instalacijom Pozdrav suncu. Nakon ovogodišnje duge i jake zime, odlučili smo ukazati poštovanje upravo svjetlosti i svjetlu, poručili su iz ove škole, čije finalno predstavljanje je ujedno poslužilo i kao uvod u otvorenje ovogodišnjih Županijskih dana 2017.