Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

CE oznaka putovnica za izvoz

Autor: Katarina Belić

05.05.2009. 22:00
CE oznaka putovnica za izvoz

Foto: Vedran SITNICA



Putem ovog seminara želimo upoznati sve izvoznike s potrebnom tehničkom dokumentacijom o sigurnom proizvodu i dokazivanju sukladnosti proizvoda sa svim propisanim obvezama koje smjernice Europske unije zahtijevaju, kazao je Gvozden


U organizaciji HGK-Županijska komora Zadar jučer se održao jednodnevni seminar o CE označavanju proizvoda za mala i srednja poduzeća. Seminar su vodili stručnjaci iz tvrtke SIQ – Hrvatska koja provodi ispitivanje i certifikaciju proizvoda i ocjenjivanje sustava upravljanja.
Naime, za nastup na jedinstvenom tržištu Europske unije razna poduzeća se često susreću sa zhtjevima prema kojima njihovi proizvodi moraju biti označeni CE oznakom. Slobodan protok robe temelj je unutarnjeg tržišta EU, a CE oznaka putovnica za slobodan protok robe i jedina dopuštena oznaka sigurnosti proizvoda. Oznaka je obvezna i proizvod prije nego dođe na tržište ili uporabu mora biti njome označen.
– Putem ovog seminara želimo upoznati sve izvoznike s potrebnom tehničkom dokumentacijom o sigurnom proizvodu i dokazivanju sukladnosti proizvoda sa svim propisanim obvezama koje smjernice Europske unije zahtijevaju. Znači da proizvodi koji se stavljaju na tržište EU moraju biti razvijeni i proizvedeni po zahtjevima koji su definirani u smjernicama EU i koji su usklađeni s njezinim normama. Naša tvrtka SIQ-Hrvatska vrši ispitivanje, ocjenjivanje i certifikaciju proizvoda koji se izvoze na tržište EU, kazao je Boris Gvozden, voditelj ispitnih i mjernih tehnologija u tvrtki SIQ-Hrvatska.
Put do CE oznake nije jednostavan, a između ostalog obuhvaća i provođenje potrebnih ispitivanja kao i ocjenjivanja sukladnosti proizvoda sa smjernicama EU koje se odnose na specifičan proizvod. Iako je uvoznik u EU vrlo zainteresiran za uvoz određenog proizvoda, kako objašnjavaju stručnjaci, uvoznik nikako neće ući u rizik te uvoziti proizvod bez CE oznake. To je stoga što je u slučaju bilo kakve nesreće uvoznik taj koji odgovara za opasan proizvod. Proizvođač sa sjedištem izvan EU poput Hrvatske mora obavezno izraditi i specifičnu tehničku dokumentaciju koja pokriva sve faze razvoja, izrade i uporabe proizvoda kao dokaz sigurnosti proizvoda.
– Hrvatska se nalazi još u tranziciji i postoje određeni tehnički laboratoriji koji su akreditirani za provođenje određenih ispitivanja proizvoda. No, ono što je posebno dobro za male gospodarstvenike od ove godine je natječaj koji se provodi za potporu gospodarstva u RH. Naime, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u sklopu projekta za jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za 2009. godinu daje potporu za projektnu aktivnost, odnosno tehničko usklađivanje, kao i certifikaciju proizvoda, kazao je Gvozden.