Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjeda za ostanak

Autor: Šime Ćurko

05.05.2009. 22:00
Pobjeda za ostanak

Foto: Sebastian GOVORČIN



Možebitni poraz ostavlja pred Zadrankama puno neizvjesnosti prije posljednjeg kola u kojem gostuju u Puli


Pobjeda znači A-1 ligu i dogodine, a poraz ostavlja pred Zadrankama puno neizvjesnosti prije posljednjeg kola u kojem gostuju u Puli. Računica je to s kojom košarkašice Zadra ulaze u večerašnju (18 sati) utakmicu 9. kolu A-1 Lige za ostanak protiv Murse koja se igra u Jazinama. Iako su u Ligu za ostanak ušle s velikom prednošću pred konkurentima tri pobjede u posljednjih osam utakmica bile su nedovoljne za mirnu završnicu sezone kojoj su se u klubu nadali nakon dobrih rezultata u prvom dijelu sezone.
– Pritisak utakmice s Mursom osjeća se od prošlog kola i utakmice s Novim Zagrebom, a to znači već desetak dana. Samo razmišljam o toj utakmici i jedino što se mogu nadati je da zbog toga ni moje suigračice ni ja nećemo biti sputani tom velikom željom. Znamo što nam znači ta utakmica, svjesni smo što nas čeka i pokušali smo se što bolje pripremiti za Osječanke – kaže Iva Grbas.
Mursa i Zadar ove su sezone odigrali tri utakmice, prve dvije pobijedio je Zadar, a u Ligi za ostanak slavila je Mursa i to nakon produžetaka. Prethodno su se Osječanke tricom dvije sekunde prije kraja izvukle iz izgubljene pozicije, izborile produžetak i na kraju pobijedile. Da nisu, praktički bi već sada znale da će u kvalifikacije.
– Ta nas je utakmica ubila u svakom smislu. Imali smo pobjedu u rukama, a s njom i ostanak u ligi da bismo na kraju ostali bez ičega. Mursa nam je u tom smislu veliki dužnik. Nažalost, na toj utakmici, kao i na onoj domaćoj protiv Požege, umiješale su se i neke više sile koje su također utjecale na naš neuspjeh.
Mogu li se te “sile” umiješati i u večerašnji rasplet dvoboja s Mursom?
– Nadam se da ne. U pošteno suđenje Mursa i mi krećemo iz iste pozicije. Ne tražimo ništa više od toga.
Grbas je vrlo precizno odredila na koji način treba zaustaviti Mursu.
– Tri su njihove ključne igračice na koje moramo obratiti pažnju. Ne smijemo dopustiti Mažar da bez ometanja ulazi u sredini odakle ili može asistirati ili pogoditi. Na otvorenom šutu je Mažar jako opasna kao i Balić koja može pogoditi tricu i iz koraka, ponekad i kad je igračica na njoj šutne tricu bez problema. Pod košem je najopasnija Roje i trebamo naći način kako je zaustaviti. To će možda u nekim periodima igre biti i moj posao.
Ne zvuči baš jednostavno.
– Nije ni komplicirano. Sigurna sam da smo bolja ekipa od njih. Ono što je njihova prednost je to što imaju više iskusnijih igračica. Na to ne možemo utjecati, ali smo uz puno razgovora proteklih dana odlučile kako ćemo se ponašati na parketu da nam manjak iskustva ne bi bio problem. Bodrit ćemo maksimalno jedna drugu, slavit ćemo svaki koš. Ima toga još, uostalom vidjet će te na utakmici.
 


 GRBAS ZADOVOLJNA JAZINAMA




Odluka da se utakmica ipak igra u Jazinama, a ne na Višnjiku, obradovala je Ivu Grbas.
– Jazine su mi odlična dvorana i voljela bih da tamo uvijek igramo. Na Višnjiku se i dalje osjećam kao gost i ta mi dvorana ne odgovara baš kao ni ona u Trnskom ili na Pešćenici. U Jazinama je sve super i mislim da je dobro da ovu utakmicu ne igramo na Višnjiku.


 MAZIJA: POKAZATI NAJBOLJE IZDANJE


Marija Mazija nije imala puno zajedničkih treninga s ekipom proteklih dana i tjedana. Prvo su četiri igračice bile na okupljanju mlađih reprezentativnih selekcija, prošli vikend se u Splitu igrao polufinale Prvenstva Hrvatske za juniorke na kojem je nastupilo više od pola prve ekipe.
– Većina djevojaka, osim nekoliko najiskusnijih, imala je prošli vikend tri zahtjevne utakmice u Splitu. Zato smo i željeli da se utakmica s Mursom prebaci u četvrtak. No, ovako ćemo na dva treninga pokušati odraditi završno uigravanje za Mursu. Čeka nas u svakom smislu zahtjevna utakmica u kojoj se moramo pokazati u najboljem izdanju – kaže Mazija.