Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladi, dođite!

Autor: Marija Ćurko

05.05.2010. 22:00
Mladi, dođite!

Foto: Filip BRALA



U povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru, jučer je u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru održana zaključna konferencija za medije. Na konferenciji su govorili zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, mons. Ivan Mustać, predsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a Zadar, Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zadarske koji je izvijestio o regulaciji prometa u Zadru i ostalim nadležnostima Policije koja će pomoći rad volontera i sigurnost tog velikog događaja koji će okupiti 30.000 sudionika. Također, novinarima se obratio i Zlatko Sokolar, načelnik Policijske uprave zadarske.
– Na samom početku od srca se zahvaljujem svom prethodniku mons. Ivanu Prenđi koji nas je na biskupskoj konferenciji zamolio da se ovaj susret održi u Zadru. Ovdje mislim na njegov angažman i rad njegovih suradnika i od srca mu zahvaljujem za sve što je učinio, kako osjećam ovih dana u nadbiskupiji. Sve je spremno i uputio bih poziv: “Mladi, dođite!” U pripremi SHKM-a su se angažirali mladi, svećenici i svi oni koji su zaduženi da ovaj susret prođe u dobrom redu, rekao je mons. Puljić dodajući kako je susret mladih uvijek milosni događaj za mjesto gdje se događa.
– Ukupno je već 25 godina od kada se ovakvi susreti organiziraju, bilo na razini biskupija, naroda ili na svjetskoj razini. Ove susrete dugujemo intuiciji velikoga pape Ivana Pavla II. koji je upravo iz Zadra ispraćen onim nezaboravnim slavljem radosti koje je odnio sa sobom kao dragu uspomenu iz naše domovine. Mislim da mladi mogu najviše reći da ih je on osobito volio i da je njima pokazivao svoju osobitu naklonost i u staračkim godinama kad nije mogao hodati, nego uz pomoć štapa, dajući znakove kako mu je stalo do mladih. Susreti mladih se odvijaju ne samo na razini župa, biskupija i naroda, nego svake druge godine na svjetskom planu, kazao je zadarski nadbiskup, zahvalivši mons. Mustaću i svim volonterima koji pokazuju polet, entuzijazam i nestrpljivo iščekivanje SHKM-a.
Nadbiskup je posebno zahvalio mladima i brojnim obiteljima koje su uistinu pokazale gostoljubivost i otvorile svoje srce prema hodočasnicima i prema potrebama susreta.
Policijska uprava zadarska poduzela je niz opsežnih pripremnih mjera u cilju održavanja ovoga susreta.
– Nadamo se, da ćemo zahvaljujući tim mjerama i dobronamjernosti svih naših građana Zadra i Zadarske županije, moći provesti taj susret u dobrom najprije duhovnom stanju, a zatim i općem stanju sigurnosti. Ujedno mi je drago, budući da sam jedan dio svog profesionalnog života proveo u Dubrovniku, ponovno se susresti s nadbiskupom mons. Puljićem, sretan sam što ću se i dalje družiti s ovom izuzetnom osobom, naveo je u svojim riječima Zlatko Sokolar.
Mons. Ivan Mustać je istaknuo da su pripreme za SHKM-a pri kraju, od uređenja Višnjika, rada volontera, Nadbiskupijskog zbora mladih “Sv. Krševan”, itd.
 


Preporuke vozačima


Susret mladih u Zadru počinje 8. svibnja u ranim jutarnjim satima. Od 7, 8 sati će početi dolaziti autobusi s mladima prema Zadru iz Posedarja, Biograda, Sukošana i Bibinja… Dalje će se ti autobusi kretati Ulicom Hrvatskog sabora, Jadranskom cestom, Zagrebačkom ulicom itd. Na tri parkirališta će biti smješteno oko 500 autobusa. Preporuke su vozačima da se od 8 do 12 sati u što manjoj mogućoj mjeri koriste Ulicom Hrvatskog sabora, Jadranskom cestom, Zagrebačkom ulicom, dijelom Put Biliga, Splitskom ulicom i Ulicom Put Stanova. Na svim važnijim mjestima i križanjima bit će prisutni policijski službenici i vrijedni volonteri. Policijski službenici će regulirati promet te usmjeravati autobuse i ostatak prometa na način da bude što manje zastoja.
Sljedeća razina događanja je odlazak svih mladih s parkirališta pješke prema Poluotoku, kada će biti opterećen cjelokupni pješački i cestovni promet. Ovaj dio puta čini gradski most i prijelaz prema Poluotoku. Na svim tim ulicama će biti policijski službenici koji će regulirati promet fizičkom regulacijom. Procesija će se odvijati od Foruma, Kalelargom, preko Narodnog trga, gradskog mosta, Ulicom Stjepana Radića do Sportskog centra Višnjik. U vremenu kretanja procesije bit će zatvoren promet Ulicom Stjepana Radića. Nakon završetka mise, od 20 sati, mladi idu prema svojim autobusima kojima odlaze u župe u Zadru i izvan njega, kazao je Božidar Budiša.
Preporučeno je da se Branimirovom obalom i dijelom od Marine prema gradskom mostu, u subotu 8. svibnja, vozilima ne ide od 14 do 16.30 sati. Od 13 do 16.30 sati toga dana kada se odvija procesija, za dolazak do gradske jezgre mogu se koristiti samo ulice: Hrvatskog sabora, Zagrebačka te Ulica Ante Starčevića. Jedan od mogućih okomitih ulaza prema gradu za vrijeme procesije je spuštanje s Bilog briga prema gradu ukoliko je to nužno. Preporuka je da se od 8 do 16 sati za odlazak na Poluotok ne koriste vozila. Preporučeno je da se od 20 do 22 sata u što manjoj mjeri koriste ulice: Hrvatskog sabora, Domovinskog rata, Put Biliga, Splitska i Put Stanova. Građani su pozvani da se suzdrže od korištenja motornih vozila, 8. svibnja.