Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prodaja robova, gladijatorske borbe

Autor: Ante Rogić

05.05.2010. 22:00
Prodaja robova, gladijatorske borbe

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon niza događanja u organizaciji raznih odjela Sveučilišta u Zadru sljedećeg tjedna očekuju nas još jedni Antički dani. Studenti arheologije približavaju vremena antike kada su ulicama šetali legionari, robovi, patroni, carevi…
Cijela manifestacija započet će sljedeći petak, u 19 sati, kada će od studentskog kluba “Božo Lerotić” krenuti careva povorka kojoj je odredište gradski forum. Na forumu će car Trajan pozdraviti drage mu građane i ponuditi im gozbu da zajedno uživaju u svibanjskoj noći. Posjetitelji će moći kušati rimsku deliciju “Pernu” i falernsko crno vino, “kupiti” svog roba. Nazočni će se moći obojati bojom bogova ili znamenjem divljih Barbara (airbrushing corner), a posebna ponuda za dame su frizure po uzoru na rimske djeve.
Uz cara na Forum dolazi i carica, a iste večeri će se prodavati robovi, izvoditi gladijatorske borbe…
Stipan Dilber, aktualni predstavnik studenata aeheologije, ističe kako je manifestacija zapravo neslužbeno započela jučer, radionicom mozaika u Muzeju antičkog stakla, koju su proveli Matko Kezele (mozaičar) i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.