Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prijeteći hladnim oružjem opljačkali zadarski hotel Porto

05.05.2011. 22:00
Prijeteći hladnim oružjem  opljačkali zadarski hotel Porto


Svega 15 dana  nakon što je opljačkana recepcija hotela Adriana u sklopu Hotelijerskog poduzeća  “Borik”, u ranojutarnjem  pohodu dvojica su maskiranih  razbojnika prijeteći nožem  35-godišnjem recepcionaru  opljačkali recepciju hotela  Porto u Ulici Nikole Jurišića.  Kako policija traga za počiniteljima, službene informacije  stizale su na kapaljku. U policijskom izvješću, naime, navedeno je tek da se razbojstvo  dogodilo u četiri sata te da su  počinitelji dvije još uvijek nepoznate osobe koje su uz prijetnju hladnim oružjem recepcionaru uzeli manju kasu s  novcem.
– Tom prilikom nije bilo  ozlijeđenih osoba, na mjestu  događaja je izvršen očevid te  je u tijeku kriminalističko istraživanje, naveli su iz PU  zadarske gdje je od početka  ove godine evidentirano  ukupno sedam razbojničkih  krađa.
Najprije je u siječnju uz prijetnju pištoljem opljačkana trgovina Sonik na Bulevaru, a  potom i Bakmaz na predjelu  Voštarnice. U ožujku je  počinjeno razbojništvo nad  muškom osobom, a počinitelj  koji je na Zadranina nasrnuo  bejzbol palicom te mu oteo  podvodnu pušku, uhićen je  nedugo nakon napada. Četvrto ovogodišnje razbojstvo  dogodilo se koncem ožujka u  obiteljskoj kući u Biogradu, a  za počiniteljima se još uvijek  traga. Policiji je, međutim, dolijao razbojnik koji je uz prijetnju pištoljem početkom  travnja opljačkao trgovinu Sonik na Branimirovoj obali, ali  su “slovu zakona” još uvijek  nedostupna dvojica razbojnika koji su 21. travnja u ranim  jutarnjim satima opljačkali recepciju hotela Adriana. Jednako kao i kod najnovijeg  razbojstva i tada su pljačku  počinila dvojica muškaraca i  uz prijetnju nožem. Zanimljivo je da je i vrijeme  počinjenja identično, a u prilog tezi da je riječ o istim  počiniteljima ide i činjenica da  su provale počinjene upravo u  hotelima bez videonadzora.
Iz policije često poručuju  kako odgovornost kod pljački  dijelom snose i subjekti koji  posluju s gotovinom, a iako su  Hoteli Borik posljednjih mjesec dana na meti kradljivcima  te su još 2005. godine već imali  jedno oružano razbojstvo u  istom hotelu, po pitanju osiguranja otad se, međutim,  ništa nije promijenilo. Prije  šest godina također su na recepciju “Adriane” banula dva  maskirana i naoružana razbojnika. Uz prijetnju pištoljima oni su tada recepcionaru  grubo prislonili glavu na pod  te ga tako prisilili da im pokaže gdje su ključevi blagajne.  Potom su uzeli ključeve, iz  blagajne pokupili novac te  pobjegli, okoristivši se za oko  tri tisuće kuna.
Od ukupnih sedam razbojstava od početka ove godine,  policija je riješila dva, dok je  neriješenih pet slučajeva u kojima je sudjelovalo ukupno  sedam osoba. Iako se ta brojka čini značajnom, statistički  gledano, situacija je ista kao i  protekle godine, s tim da je  opao broj razbojstava u kladionice i mjenjačnice koje su  protekle godine bile najčešće  mete provalnicima.
 


Traga se i za “maštovitim” pljačkašima zlatarnice “Glasnović”


Usred bijela dana, 4. travnja, misteriozno je opljačkana zlatarnica  “Glasnović” u trgovačkom centru Relja. Osam dana kasnije policija je  utvrdila da su provalu najverojatnije izvršile tri nepoznate muške osobe  odjevene u radne kombinezone za deratizaciju i dezinsekciju. S maskama  preko lica trojica su se muškaraca navodno lažno predstavila kao djelatnici  službe za deratizaciju i dezinsekciju nakon čega su provalili u zlatarnicu i  odnijeli nakit vrijedan više od 100 tisuća kuna. Policija još uvijek traga za  maštovitim provalnicima.