Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Središnji događaj proslave druge godišnjice MAS-a

05.05.2011. 22:00
Središnji događaj proslave druge  godišnjice MAS-a


Uz pratnju renesansne glazbe u izvedbi “Cobbler Renesta String” tria u Muzeju antičkog stakla otvorena je izložba hrvatske akademske slikarice i naše najbolje keramičarke Ljerke Njerš. Izložba radova oslikanih na staklu u tehnici fuzije, koja je bila i središnji događaj proslave druge godišnjice MAS-a, privukla je velik broj Zadrana. Među okupljenim ljubiteljima umjetnosti otvorenju su nazočili i gradonačelnik grada Zadra Zvonimir Vrančić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Radovan Dunatov.
Na otvorenju izložbe, uz ravnatelja MAS-a dr. Ivu Fadića, o autorici i izloženim djelima govorili su voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb Mikica Maštrović, voditelj Centra “Cvito Fisković” Instituta za Povijest umjetnosti te sama autorica Ljerka Njerš.
– Koliko god mi je drago što sam ovdje zbog Ljerke Njerš, drago mi je jer sam došla u svoj grad. Naime ja sam studentica zadarskog fakulteta i zbog toga mi je iznimno zadovoljstvo što mogu danas uveličati drugu obljetnicu MUzeja antičkoga stakla koji je izabrao najbolji mogući način za to, izložbu Ljerke Njerš, rekla je Maštrović. Istaknula je kako se s radom ove umjetnice na staklu prvi put susrela na izložbi u Gliptoteci te je tek tad shvatila svu veličinu rada i opusa ove umjetnice. Naime Ljerka Njerš jedna je od rijetkih koja je uspjela postići krajnju svrhu umjetnosti, iskoristiti medij kao poruku koju prenosi u svim svojim djelima bez obzira na tehniku kojom radi.
I sama Ljerka Njerš prvo je pohvalila grad i prostor u koji je došla izlagati.
– Jako sam sretna da se nalazim u Zadru i ovom muzeju koji slavi drugu obljetnicu. Reklo bi se malo, ali sjajno se uklopio u ovaj prostor i značenje tog muzeja bit će iz godine u godinu veće i mislim da su napravili sjajnu stvar, ne samo s postavom, nego i s radionicama koje daju mogućnost ljudima da vide što znači staklo općenito, rekla je Njerš koju je Muzej stakla oduševio jednako kao i Zadrane njezin rad.
Izložbu je otvorio zadnji govornik dr.sc. Joško Belamarić koji je nešto rekao i o samom radu umjetnice. Višegodišnje nataloženo iskustvo umjetnice skupilo se upravo u izložbi koja je postavljena u Muzeju stakla, kao i višestoljetno staklo u izložbenim dvoranama i djela Ljerke Njerš svevremena su.
– Živimo u kompliciranom vremenu koje je zaista teško razumijeti. Da ono što mi danas imamo ovdje, u ovom muzeju, sutradan netko gleda iz neke budućnosti, kako bi on to razumio, što bi u ovome pročitao? Jer to je stvarno jedna kapsula u kojoj možemo shvatiti vrijeme  u kojem živimo. Ono što Ljerka  Njerš donosi je onaj tip umjetnosti koji smo zaboravili, umjetnost koja  treba biti sastavni dio svakodnevnog života, zaključio je Belamarić otvarajući izložbu.