Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zagrebački ekonomisti najbolji

05.05.2011. 22:00
Zagrebački ekonomisti najbolji


Srednja škola Biograd na moru bila je domaćin 12. po redu Državnog natjecanja Mladi poduzetnik, na kojem je sudjelovalo jedanaest ekipa iz devet škola s područja Hrvatske, a koje su se plasirale na završnom natjecanju nakon županijskih i međužupanijskih natjecanja. Trodnevno natjecanje koje se održavalo u sportskoj dvorani biogradske srednje škole pratilo je Državno povjerenstvo od šest članova u sastavu Davorka Demo – predsjednica, Dora Ulaga, Željka Igrec Crnjac, Vesna Rafaj,  Blaženka Urh i Suzana Bobanović.
– Ovo Državno natjecanje pod nazivom Mladi poduzetnik provodi se od 2000. godine, za učenike hrvatskih strukovnih, gospodarskih i ekonomskih škola, kazala nam je Dora Ulaga, viša stručna savjetnica za ekonomiju, trgovinu i poslovnu administraciju iz Agencije za strukovno obrazovanje koja je uz Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta i organizator ovog natjecanja.
Natjecanje ima za cilj promoviranje poduzetništva, a učenici se natječu ekipno. Tijekom natjecanja oni rješavaju jedan poslovni zadatak iz područja koja oni u svojim školama uče, to su sadržaji iz poduzetništva, gospodarstva, marketinga informatike i statistike. Na taj način pokazuju svoja stečena znanja te izrađuju prezentacije tog svog rada, kroz prigodne slajdove i izlaganja predstavljaju ga prosudbenom povjerenstvu.
– Zadovoljni smo pokazanim znanjem i vjerujemo da bi upravo takvi primjeri u praksi mogli biti prekretnica i iskorak na tom polju te uz ostalo pripomoći i razvoju ukupnog hrvatskog gospodarstva, kaže Ulaga.
Prvo mjesto na ovogodišnjem natjecanju pripalo je trećoj ekonomskoj školi Zagreb i ekipi u sastavu Dorotea Zefić, Sara Pavišić i Patricia Vlatković s mentoricom Snježanom Gotz-Lovrenčić. Drugi su bili učenici srednje Ekonomsko-turističke škole iz Karlovca, a treći učenici Prve ekonomske škole iz Zagreba. Prvonagrađeni tim uz prigodnu monografiju kakve su primili i drugi i trećeplasirani natjecatelji dobio je i bon za besplatan vikend u hotelima Ilirije, koje je kao sponzor darivala ova hotelijerska kuća.
Tijekom natjecanja zadovoljstvo je izrazio i ravnatelj biogradske škole Božo Došen. Naglasio je kako se škola potrudila biti dobar domaćin gostima, za koje je organiziran niz događanja, poput razgledanja gradskih znamenitosti te bogatog kulturno-zabavnog programa. Uz nastup Glazbene škole, mažoretkinja, KUD-a, ponuđena im je i zakuska koju su pripremili učenici strukovnog odjeljenja ove škole, smjer kuhar-konobar.