Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tehnika tiffany za znatiželjne Zadrane

Autor: Valentina Mlađen

05.05.2013. 22:00
Tehnika tiffany za znatiželjne Zadrane

Foto: Marin GOSPIĆ



Muzej antičkog stakla u Zadru danas slavi svoj dan. Osim bogatog programa koji će danas biti upriličen u Muzeju, tijekom vikenda u popodnevnim satima održan je tečaj izrade vitraja pod vodstvom Iwone Bolinska Waledzik, Wiolette Jaskolska i Renate Zimnicka Prabucka iz Poljske.
Za radionicu prvenstveno predviđenu za manji broj polaznika Zadrani su pokazali veliki interes te se prijavio gotovo upola veći broj od predviđenog. Crtanje, kuckanje i brušenje obilježili su prvi dan, dok su drugog dana maleni komadići raznobojnog stakla konačno spajani u prekrasne mini vitraje. U Muzej antičkog stakla koji dobro poznaje taj materijal i u kojem posjetitelji i inače mogu vidjeti nekoliko različitih tehnika njegova oblikovanja ovoga je puta stiglo nešto novo.


Povodom 4. godišnjice Muzeja tijekom cijeloga dana posjetitelje očekuje slobodan ulaz te popust na suvenire od 20 posto. Posjetitelji će osim stalnog postava moći razgledati i radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita na plameniku te puhanja stakla na plameniku. U 9 sati na rasporedu je turnir u trilji, staroj antičkoj igri. U 19 sati otvorit će se izložbe “In vitrum: ledena misao oblikovana u vatri” Mihaela Štebiha te “Priča o vitraju” Dominique Jurić, a posjetitelje će zabavljati i gudački kvartet Blagoje Bersa.