Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Kamena knjiga” i “Kardinal frontova Alojzije Stepinac”

Autor: Valentina Mlađen

05.06.2009. 22:00
“Kamena knjiga” i “Kardinal frontova Alojzije Stepinac”

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadar su povodom promocija svojih knjiga posjetila dva imena hrvatskog spisateljskog olimpa. Tako je u dvorani Matice hrvatske Zadar održana opća kulturna tribina na kojoj su pisci Ante Matić i Tomislav Grgo Antičić predstavili svoje knjige „Kamena knjiga” i „Kardinal frontova Alojzije Stepinac”. Tribinu je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ u sklopu male turneje kroz hrvatske gradove Split, Kaštel, Šibenik, Knin, Zadar i Osijek.
Kao kolege, ali i pravi kulturni djelatnici, knjige su autori predstavljali međusobno. Knjigu „Kardinal frontova Alojzije Stepinac” predstavio je Ante Matić. Okarakterizirao ju je kao knjigu kroz koju se iščitava udes čovjeka – Hrvata 20. stoljeća. Osim što je bliska modernom čovjeku i njegovoj borbi istovremeno je ona novitet u hrvatskoj dramaturgiji, jer umjesto na činove i prizore podjeljena je u četrnaest postaja po uzoru na Isusov križni put. Priča je to o životu kardinala Alojzija Stepinca od njegova djetinjstva, preko suđenja pa sve do njegove smrti. „Kamenu knjigu” predstavio je Tomislav Grgo Antičić. Ona je također čvrsto povezana sa hrvatskom poviješću. Autor Ante Matić kroz žanr poezije uspio je prikazati neke od najljepših, ali i najstarijih hrvatskih nadgrobnih natpisa. Podsjetio je on i na neka od lijepih starih hrvatskih imena, ali i na činjenicu dokle seže naša pisana povijest zapisana u kamen.
Zadar je zahvaljujući ovoj turneji imao priliku nazočiti razgovoru ne samo sa književnicima nego i sa misionarima hrvatske kulture. Naime, autori su to koji su prvenstveno kulturno radnici koji predstavljaju knjige, ali i bave se raznim kulturnim dijelatnostima diljem svijeta. A kako su obadvojica vezana uz Zadar za njega uvijek imaju samo riječi pohvale.
Knjige su već sada doble izvrsne kritike, a u kvalitetu je teško posumnjati s obzirom na brojnost publike. Za ova djela ako je suditi po okupljenima najveći interes pokazali su upravo studenti koji su pozorno slušali ulomke i pjesme koje su im autori čitali.