Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mali filozofi dobili diplome

05.06.2011. 22:00
Mali filozofi dobili diplome


– Karakteristika “Male filozofije” je da djecu učimo ne što misliti i kako misliti, nego kako kvalitetno misliti. Jedan od naših ciljeva je razviti kritičko mišljenje i to na način da djeca razmišljaju o stvarima kojih u školskom programu nema, kao što su ljubav, hrabrost, prijateljstvo, mudrost, pojasnio je voditelj programa Bruno Ćurko


Šezdesetak polaznika programa “Mala filozofija” primilo je u petak  diplome kojima je i službeno  potvrđeno da su stručnjaci u  filozofiranju. Istovremeno  putem Skype veze zadarski  filozofi pratili su dodjelu diploma svojih kolega u Vinkovcima koji su pohađali isti  program.
Program “Mala filozofija”  provodi Udruga “Mala filozofija”, a cilj programa je  razviti kritičko mišljenje kod  djece. U sličnim oblicima uvježbavanje kritičkog  mišljenja kod djece provodi  se u još 70-ak zemalja svijeta.  U Zadarskoj županiji u programu su sudjelovali: OŠ  “Stjepan Radić” Bibinje, OŠ  “Petar Zoranić” Nin, Privatna osnovna škola “Nova” te  Gradska knjižnica Zadar.
– Karakteristika “Male filozofije” je da djecu učimo ne  što misliti i kako misliti, nego  kako kvalitetno misliti. Jedan od naših ciljeva je razviti  kritičko mišljenje i to na  način da djeca razmišljaju o  stvarima kojih u školskom  programu nema kao što su  ljubav, hrabrost, prijateljstvo, mudrost, pojasnio je voditelj programa Bruno Ćurko.
U programu je uz ove četiri  institucije iz Zadarske županije sudjelovalo još deset institucija u hrvatskim gradovima. Održane su oko 524  radionice tijekom školske  godine, a na projektu je sudjelovalo 14 volontera radeći s  ukupno 198 polaznika.
U program radionica  uvršten je i program “Kritičkim promišljanjem osvještavanje štetnosti korupcije kod djece od 8 do 12  godina” koji je kod djece  naišao na poseban odjek.  Djeci je kroz prilagođene  bajke na primjeru pokazano  što je korupcija. Tako je princ  umjesto da spasi Trnoružicu  uzeo škrinju zlata od zle  vještice i napustio svoju damu u nevolji.
– Prije ovog programa samo je 28 posto djece znalo  što je to korupcija, a nakon  dva tjedna 95 posto djece zna  što je korupcija i može je  svojim riječima objasniti, naglasio je Ćurko.
Filozofija se djeci u programu približava kroz igru i  priče, a Ćurko ističe kako su  upravo najmlađi najotvoreniji za postavljanje pitanja i  kritiziranje tuđih mišljenja s  kojima se ne slažu. Prema  dosadašnjim evaluacijama  program je opravdao svoja  očekivanja i pokazao se kvalitetnim i korisnim u odgoju i  obrazovanju djece.