Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pola momčadi među strijelcima, samo osam “stranaca”

05.06.2011. 22:00
Pola momčadi među strijelcima,  samo osam “stranaca”


Zadar je domaćinska momčad u svakom smislu. S jedne strane ima 70 posto domaćih igrača u svojim redovima a, s druge strane, više od 80 posto bodova osvojeno je na domaćem terenu


Statistika u nogometu, u sportu uopće,  omogućuje svakovrsne analize. Od one uobičajene tko je  postigao najviše golova do  toga tko je koliko golova  postigao glavom ili iz koje su  udaljenosti golovi postizani.  U konačnici, sve se svodi na  to tko je osvojilo više bodova,  iako možda ima i onih koje će  zanimati i malo preciznija  analiza. Za takve je i napisan  ovaj tekst, a za one kojima je  dosta na kraju vidjeti redoslijed klubova ovaj bi se  tekst mogao učiniti suvišnim.
Nastupi
Ukupno 29 igrača koristio  je Dalibor Zebić u 30 utakmica Prve HNL u prošloj  sezoni. Među njima je sedam  igrača sa simboličnom minutažom. Marin Zulim upisao je tri nastupa (18 minuta),  Franko Bilaver dva (48), a  Ferdo Milin (79), Šime Gržan  (9), Filip Anić (6), Ivan Matošević (3) i Domagoj Torbarina (2) tek su jednom  nastupili u plavom dresu. Ni  Šime Gregov (5 nastupa, 221  minuta) nije u mnogo boljoj  situaciji. Tako dolazimo do  brojke od 21 igrača koji su  igrali značajniju ulogu u  prošloj sezoni. Među njima  Ante Puljić i Ivan Santini  imaju najviše nastupa (29),  što će reći da su obojica  propustili tek jednu utakmicu. Posebno je zanimljiv  učinak Puljića koji je svih 29  utakmica na terenu bio svih  90 minuta. Antonio Mršić i  Igor Banović odigrali su 27  utakmica, od čega je Banović  cijelu utakmicu na terenu bio  samo u 11 navrata, dok je  Mršiću to uspjelo 17 puta.
Žuti i crveni kartoni
Zanimljivo je da su najviše  žutih kartona dobila dvojica  napadača, Želimir Terkeš, koji je na svakoj drugoj utakmici  zaradio javnu opomenu (13  nastupa, sedam žutih kartona) te Antonio Mršić s  također sedam žutih kartona.  Jedan karton manje dobili su  Josip Bilaver i Toni Pezo, a  potom slijede Ante Puljić,  Ivan Santini sa pet “žutića”.  Zadar je ukupno dobio 73  žuta kartona, koliko su dobili  i igrači Splita. Rekorderi lige  su Slaven Belupo sa 75, odnosno Hrvatski dragovoljac  sa jednim žutim kartonom  manje. Kada je riječ o crvenim kartonima najlošije je  prošao Igor Banović koji je  dvaput morao s terena nakon  što mu je sudac pokazao  crveni karton. Jednom su prije kraja utakmice u svlačionicu poslani Tomislav Glumac, Jure Jerbić i Jakov Surać. Ukupno pet crvenih kartona, jedan manje od Istra  1961 kojoj je isključeno šest  igrača. Žuti i crveni kartoni  daju konačnu Fair play ljestvicu na kojoj je Zadar na 13.  mjesto. Lošiji su Hajduk, Istra 1961 i Šibenik. Uvjerljivo  najkorektnija momčad lige je  Dinamo.
Golovi
Ivan Santini sa deset golova  prvi je klupski strijelac, a u  ukupnom redoslijedu strijelaca Prve HNL Santini je sa  Sammirom (Dinamo) na diobi sedmog mjesta. Pet golova  postigao je Antonio Mršić, tri  Želimir Terkeš, dva Igor Banović i Josip Bilaver, a devet  igrača protivničku je mrežu  jednom zatreslo. Među njima  ima i onih koji su postigli  prvoligaški prvijenac i tako se  upisali na listu od više od  1.200 igrača koji su postizali  golove za klubove iz Prve  HNL. Marin Con, Toni Pezo,  Tomislav Glumac, Jure Jebić i  Luka Begonja prvi put su  zatresli mrežu u Prvoj HNL.  Ukupno 14 igrača postizalo je  golove, dakle pola od onih  koji su upisali makar jedan  nastup za prvu momčad. Sa  ukupno 39 golova, koliko ih je  postigao od 2004. godine,  Terkeš je i nakon ove sezone  ostao najefikasniji igrač Zadra u Prvoj HNL.
Kapetani(i)
Tijekom sezone kapetansku trku nosila su četvorica  igrača. Najviše je ona bila oko  ruke Josipa Bilavera (10).  Osam puta kapetan je bio  Terkeš, sedam puta Jakov Surać, a pet puta Puljić. Nominalno, kapetan momčadi je  Surać, no kako ga nije bilo u  momčadi u prvom dijelu sezone traku su nosili oni koji  imaju najduži staž u prvoj  momčadi.
Mladi igrači
Ako uzmemo kriterij da su  mladi igrači oni koji su još  uvijek juniori ili su prva godina seniora najzadovoljniji  može biti Tomislav Glumac,  stoper koji je u Zadru posljednjih godinu i pol dana sa  statusom posuđenog igrača  Hajduka. Glumac je imao 22  nastupa, jedan više od Luke  Begonje, koji je nastupao i za  juniore Zadra. Od 21 utakmice Begonja je samo dvaput  na terenu bio svih 90 minuta.  Čini se premalo za jednog od  najtalentiranijih mladih zadarskih igrača. Ivan Anton  Vasilj upisao je 14 nastupa,  Perica Šare 11… Prema podacima Udruge Prve HNL  Zadar je druga najmlađa  momčad lige. Prosječna dob  igrača koji su nastupili za  Zadar je 23,4 godine. Najmlađa momčad lige je Varaždin (22,8), a najstarija je  Split (27,8).
Domaći igrači
Od 29 igrača njih samo osam  su igrači koji u mlađim kategorijama nisu igrali za Zadar  niti za klubove iz Zadarske županije. To su Ante Puljić, Marin  Con, Toni Pezo, Stjepan  Skočibušić, Tomislav Glumac,  Želimir Terkeš, Marin Zulim i  Ivan Matošević. Nema što, Zadar  je domaćinska momčad u svakom smislu. S jedne strane ima  70 posto domaćih igrača u svojim  redovima a, s druge strane, više  od 80 posto bodova osvojeno je  na domaćem terenu.