Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Put suvremene teatrologije u priručniku

05.06.2011. 22:00
Put suvremene teatrologije u priručniku


– Ovo je jednostavno priručnik za studente koji se vrlo često nađu u susretu s najnovijim teorijama, a da ne znaju odakle su te teorije proizašle. Njezin cilj je pokazati put kojim se do suvremene teatrologije došlo, istaknuo je Senker


Za vrijeme održavanja SLUK-a u Zadru predstavljeno je nekoliko knjiga, a među njima i “Uvod u suvremenu teatrologiju I” Borisa Senkera. Knjigu su u petak, u foyeru nove zgrade promovirali urednica sveska Eugenija Ehgartner, teatrologinja i profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Sanja Nikčević te sam autor Boris Senker.
– Ova knjiga govori o tri bitne teorije koje su utjecale na teatrologiju ili znanost o kazalištu. Ona je važna jer teorija na neki način postavlja temelje umjetnosti, pogotovo u drugoj polovici 20. stoljeća i vrlo je važno vidjeti koji su to teorijski pravci koji su utjecali na praksu, kako u praksi funkcioniraju i što ti pravci govore. To su stvari koje ostaju s vremenom i koje utječu na umjetnost, iz tih razloga postoji utjecaj teorije na praksu i naravno prakse na teoriju, rekla je predstavljajući knjigu teatrologinja Nikčević.
Prvenstvena namjena ove knjige jest pružiti analitički uvid u suvremene pristupe kazalištu u kontekstu suvremenih pristupa književnosti s jedne, a izvedbenim umjetnostima s druge strane. U uvodnom poglavlju autor razmatra određenje teatrologije kao znanosti koja se tijekom 20. stoljeća odvojila od povijesti i teorije, ali je istodobno i zadržala snažnu vezu s tim područjima. U središnjem dijelu knjige autor donosi niz informativnih poglavlja o pravcima koji su obilježili proučavanje kazališta u proteklom stoljeću. U njima se prikazuju semiologija kazališta, strukturalna semantika, psihologija kazališta, sociologija kazališta, antropologija kazališta te parcijalni pristupi kazalištu. Na samom kraju autor razmatra odnos teatrologije prema dramatologiji i proučavanju izvedbe.
Sam autor istaknuo je kako se nakon 40 godina rada u teatrologiji odlučio na pisanje ovakvog priručnika kako bi omogućio studentima, ali i drugim znatiželjnicima uvid u osnovne pojmove i postavke teatrologije.
– Ovo je jednostavno priručnik za studente koji se vrlo često nađu u susretu s najnovijim teorijama, a da ne znaju odakle su te teorije proizašle. Njezin cilj je pokazati put kojim se do suvremene teatrologije došlo, istaknuo je Senker.
“Uvod u suvremenu teatrologiju I” prvi je dio sveska o suvremenoj teatrologiji koji će u skoro vrijeme dobiti svoj nastavak.