Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U projekt će biti uloženo oko 65 milijuna eura

05.06.2011. 22:00
U projekt će biti uloženo oko 65 milijuna eura


Dovršetak izgradnje i puštanje u rad vjetroelektrana ZD2 i ZD3 koje će se nalaziti na području Benkovca i Obrovca predviđeno je početkom 2012. godine


Početkom 2012. počet će s radom vjetroelektrane ZD2 i ZD3, koje će se nalaziti na području Benkovca i Obrovca, a vjetroparkove će činiti 16 vjetroturbina ukupne snage 36 MW, potvrdili su nam to iz tvrtke Dalekovod d.d. u čijem je vlasništvu i tvrtka investitor Dalekovod Professio d.o.o. U projekt će biti uloženo oko 65 milijuna eura, a uz vjetroelektrane izgradit će i trafostanicu u Bruškoj. Najveći dio sredstava, 53,5 milijuna eura osiguran je putem kredita, a ugovora između Societe Generale – Splitske banke d.d. kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb d.d., kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO d.o.o., kao korisnika kredita, Dalekovod Professio d.o.o. i Medviđa d.o.o., kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod d.d., potpisan je prije nekoliko dana.
– Ovo je već drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale – Splitske banke d.d. Prva elektrana ZD 6 kod Gračaca s instaliranih 9 MW uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine. Važno je napomenuti da je Dalekovod projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu vjetropark ZD6, a isto je ugovorio i za projekt ZD 2 i ZD 3. Po dovršetku izgradnje ZD 2 i ZD 3, Dalekovod Professio d.o.o. upravljat će s 50% portfelja u vjetroparkovima ZD 6 te ZD 2 i ZD 3 s ukupno instaliranih 45 MW, što je za sada najveći takav portfelj u Republici Hrvatskoj. Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđeno je početkom 2012. godine, stoji u priopćenju tvrtke Dalekovod d.d. te dodaju kako Dalekovod Professio namjerava nastaviti s ulaganjima u vjetroelektrane.
U raznim fazama upravnog postupka za ishođenje građevinske dozvole trenutačno je pet lokacija ukupne planirane snage veće od 100 MW novih vjetroturbina, a dio će biti izgrađen i u Zadarskoj županiji, odnosno na predjelu Mazin-Otrić, nedaleko od Gračaca.