Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Barok pod ravnanjem maestra Saše Britvića

05.06.2012. 22:00
Barok pod ravnanjem  maestra Saše Britvića


Britvić slovi kao najistaknutiji hrvatski dirigent upravo na podučju baroka


Zadarski komorni orkestar završio je koncertnu sezonu 2011./12. koncertom održanim u ponedjeljak u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Za kraj članovi Orkestra priredili su Zadranima barokni program pod dirigentskom palicom Saše Britvića.
Na rasporedu su bile skladbe Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Giuseppea Tartinija, Antonija Vivaldija i Zadranina Mihovila Stratika, a upravo zato voditelj Komornog Ivan Repušić pozvao je svoga kolegu maestra Sašu Britvića da ravna Orkestrom na koncertu. Naime, Britvić slovi kao najistaknutiji hrvatski dirigent upravo na podučju baroka. Predsjednik je i jedan od osnivača Hrvatskog baroknog ansambla (HRBA), najznačajnijeg domaćeg ansambla specijaliziranog za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.
Uz Orkestar na koncertu su kao solisti nastupili i dvojica violinista Martin Draušnik i Ivan Novinc izdvojivši se u izvedbi Koncerta za dvije violine u d – molu BWV 1043 Johanna Sebastiana Bacha. Draušnik je diplomirao violinu i violu, studirao je u Zagrebu, Freiburgu i Stuttgartu te je danas jedan od najistaknutijih violinista. Novinc je zadarskoj publici poznat kao dugogodišnji prvi violinist ZKO-a te prva violina višestruko nagrađivanog gudačkog kvarteta “Porin”. Svoje iskustvo prenosi mladim glazbenicima kao dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
Osim Koncerta za dvije violine u d-molu BWV 1043 Johanna Sebastiana Bacha izvođeni su Concerto grosso u B-duru op. 6 br. 8. Georgea Friedricha Händela, Simfonija u D-duru Josipa Mihovila Stratika, Đavolji triler za violinu i gudače Giuseppea Tartinija, (obrada: Pavle Dešpalj) uz Martina Draušnika na violini te Concerto grosso u d-molu op. 3 br. 11 RV 565. Antonija Vivaldija.
Tijekom sezone Zadarski komorni orkestar u Zadru je ugostio brojne soliste poput gitarista Srđana Bulata, pijanista Dalibora Cikojevića, klarinetista Marcela Zelenčića i mnoge druge.
Posljednjim koncertom u sezoni opraštamo se od ZKO-a samo nakratko jer njihov nastup očekujemo već na 52. Glazbenim večerima u Sv. Donatu koje će se održati od 5. do 1. srpnja 2012. godine.