Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Inovativni i ekološki proizvodni proces glavni kriterij

05.06.2012. 22:00
Inovativni i ekološki proizvodni proces glavni kriterij


Poduzetnici kroz ovaj natječaj mogu dobiti nepovratna sredstva za istraživanje i razvoj. Uvjet je da projekt trebaju prijaviti tri tvrtke iz više zemalja članica ili pridruženih članica EU i dvije istraživačke organizacije koje mogu biti iz iste države


Informativni dan Mogućnosti za poduzetnike iz programa EU “Konkurentnost i inovacije” (CIP) i Sedmog okvirnog programa FP7 održan je jučer u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar. Informativni dan organiziran je povodom nedavne objave natječaja CIP eko-inovacije koji će biti otvoren do 6. rujna. Uz to, gospodarstvenici su obaviješteni o natječaju istraživanja u korist malih i srednjih poduzetnika u okviru FP7 programa.
Program CIP eko-inovacije uključuje nove proizvodne procese, proizvode ili usluge te nove metode poslovanja i upravljanja čije će korištenje ili provedba spriječiti ili znatno smanjiti rizike za okoliš, zagađenje i sve druge negativne upotrebe resursa tijekom životnog ciklusa srodnih aktivnosti. Prioritetna područja su recikliranje i iskorištavanje otpadnih materijala, smanjenje potrošnje resursa i otpada u proizvodnji u sektoru graditeljstvo, prehrambeni proizvodi i učinkovito korištenje vode, zeleno poslovanje i “inteligentna” nabava.
– CIP eko-inovacije je jedini natječaj u okviru CIP programa na koji se uz institucije mogu javiti i poduzetnici. Njegov proračun je oko 35 milijuna eura za koje konkuriraju svi projekti iz zemalja članica EU i pridruženih članica. Glavni kriterij za javljanje na natječaj je da imate inovativni i ekološki proizvodni proces. Obično jedan projekt prijavljuje više partnera i u pravilu je među njima i jedna znanstvena institucija, rekla je nacionalna koordinatorica programa CIP eko-inovacije Snježana Ivić-Pavlovski.
Za natječaj “istraživanje u korist malih i srednjih poduzetnika” konkuriraju također projekti iz zemalja članica i pridruženih članica EU.
– Poduzetnici kroz ovaj natječaj mogu dobiti nepovratna sredstva za istraživanje i razvoj. Uvjet je da projekt trebaju prijaviti tri tvrtke iz više zemalja članica ili pridruženih članica EU i dvije istraživačke organizacije koje mogu biti iz iste države, rekla je Marijana Ćutluk iz Hrvatskog instituta za tehnologiju.