Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nagrade su poticaj na nastavak rada

05.06.2012. 22:00
Nagrade su poticaj  na nastavak rada


Pripremam svoju prvu knjigu. Uz puno sreće i malo pameti, knjiga će dogodine doći na svijet, kaže Želimir


Mladi zadarski pisac Želimir Periš, član udruge zadarskih pisaca “ZaPis”, niže uspjeh za uspjehom. U gradu je Želimir poznat po brojnim kreativnim projektima, spomenimo samo njegove lego replike zadarskih znamenitosti ili radionicu kreativnog pisanja “OtPis” koju je u suradnji sa Stašom Aras pokrenuo u Zadru. Najnoviji Želimirov uspjeh je međunarodna književna nagrada “Lapis Histriae” koju organizira književno-znanstveni skup Forum Tomizza. Nagrađena priča “Kako se na gumnu vrši žito” donijela je mladom piscu artefakt kipara Ljube de Karine, 1.000 eura novčane nagrade i još jednu važnu potvrdu njegovu talentu. Također nedavno je sa Stašom Aras gostovao u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović gdje su predstavljali svoju radionicu kreativnog pisanja.
Sa Želimirom smo razgovarali nakon povratka iz Zagreba.
Jesi li se nadao nagradi? Konkurencija je bila velika.
– Natječaj “Lapis Histriae” je međunarodni natječaj na koji stižu priče iz desetine država na desetini jezika. Makar autor nikad ne može znati hoće li njegova ideja biti vrjednovana. Natječaj je bio anoniman, tako da mogu reći da je isključivo priča, a ne i autor, zaslužila nagradu. Ipak, iznimno mi je drago da je žiri prepoznao poruku koju priča nosi.
Čime si to osvojio žiri? Možeš li ukratko predstaviti svoju priču?
– Riječ je o priči koja se događa u neimenovanom selu neimenovanog prostora, u dalekim vremenima cara i kralja, koja se u mnogim stvarima nisu značajno promijenila do današnjih dana. U tom mjestu bog gromom pogađa sve one koji su amoralni i ne žive po njegovima zakonima. Kako se poslije pokaže – i bog griješi, posebno kad dopušta moć svojim predstavnicima na zemlji.
Koliko mladom autoru poput tebe znače književne nagrade?
Nagrade su priznanje, ali i više od toga poticaj na nastavak rada. Sretna stvar je i izdašna novčana nagrada koja će također omogućiti da se malo slobodnije prepustim mnogim drugim književnim projektima koje planiram, ali za njih nije bilo lako naći vremena i/ili novaca.
U srijedu si sa Stašom Aras u Zagrebu predstavljao i vašu radionice kreativnog pisanja “OtPis”.
Na tribini “Kako kreativno pisanje spašava svijet?” smo zajedno s Miroslavom Mićanovićem raspravljali o nezaobilaznoj nužnosti pisanja i ulozi radionica kreativnog pisanja u toj obvezi. Zajednički je zaključak da se pisati mora. Zadrani će moći nastaviti kreativno pisati najesen, kad kreće novi ciklus radionica OtPisa.
Kakvi su tvoji planovi za dalje? Na čemu kreativnom sad radiš?
Pripremam svoju prvu knjigu. Uz puno sreće i malo pameti, knjiga će dogodine doći na svijet.