Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Profesori od božićnice kupuju drva!

05.06.2012. 22:00
Profesori od božićnice kupuju drva!


Sve europske države koje su primijenile mjere štednje ili stagniraju ili su u recesiji. Dakle, mjere štednje ne donose rezultate, ističe Bilan


Predstavnici sindikata školstva nisu bili na sastanku sindikata javnih službi koji je sazvan u povodu najave ukidanja prava iz Kolektivnog ugovora, božićnica, regresa, dara za djecu.
Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da su razlozi nedolaska predstavnika školstva sasvim tehničke prirode.
– Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja, koju čine Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, imali su već dogovorene aktivnosti za ponedjeljak, a poziv nam je došao u petak. Takve stvari treba unaprijed dogovoriti, kaže Bilan i kritizira najavljeni potez Vlade.
– U našoj novoj Vladi evidentan je nedostatak socijalnog dijaloga. Mi u sindikatu obrazovanja smatramo da je potrebno više konzultacija sa sindikatima kod donošenja  zakona. Prijedlog zakona se mora dati sindikatu na očitovanje, da vide što mi mislimo o tome, smatra Bilan, dodajući da treba preispitati učinak mjera štednje.
– Sve europske države koje su primijenile mjere štednje ili stagniraju ili su u recesiji. Dakle, mjere štednje ne donose rezultate. Ekonomija je kao bicikl. Što ide brže, on je stabilniji. Države koje su pokrenule zamašnjak gospodarstva ulaganjima i potrošnjom imaju bolje rezultate. Što se tiče božićnice i regresa, ja znam mnoge kolege koje su božićnicu potrošili na kupnju drva. Regresi se potroše na kupnju knjiga djeci za iduću školsku godinu.
Bilan ističe kako obrazovani ljudi mogu izvući zemlju iz krize.
– Ne možemo reći da je to potrošnja, trošenje novaca… To je ulaganje u obrazovanje, zaključuje Bilan.