Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zlatni u snifanju, bronačni u pušenju!

05.06.2012. 22:00
Zlatni u snifanju, bronačni u pušenju!


Za razliku od država EU gdje je konzumacija alkohola i cigareta među mladima u padu, domaći tinejdžeri “podbacili” su jedino u disciplini opijanja u kojoj su sedmi u Europi


Hrvatski tinejdžeri treći su u Europi po učestalosti pušenja, sedmi u Europi po opijanju alkoholom, a prvi u drogiranju sprejevima, ljepilima i drugim inhalantima, pokazalo je istraživanja ESPAD, kojim se već gotovo dva desetljeća ispituje učestalost konzumacije cigareta, alkohola i droga među šesnaestogodišnjacima u zemljama Europe. U većini poroka naši su tinejdžeri daleko iznad europskog prosjeka, dok se prosjeka EU drže kad je riječ o pušenju marihuane, konzumaciji drugih droga i sedativa, rečeno je na predstavljanju rezultata ESPAD istraživanja provedenog u 2011. godini, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
– Očekivali smo smanjenje, ali nema ga. Preventivne aktivnosti očito nisu dovoljne, osobito kod alkohola, i tu zdravstvena politika mora odigrati svoju ulogu. Mladima se mora ograničiti dostupnost alkohola, kao što to čini EU – poručila je Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.
Pet pića za redom
Za razliku od država EU gdje je konzumacija alkohola i cigareta među mladima u padu, mladi u Hrvatskoj sve više piju. U zadnjih godinu dana alkohol je pilo čak 85 posto učenika u dobi od 16 godina, a u zadnjih mjesec dana njih 66 posto. U posljednjih mjesec dana opilo se 24 posto mladića i 17 posto djevojaka, a ispijanje pet ili više pića za redom, što se smatra ekscesivnim pijenjem, priznao je svaki drugi srednjoškolac u toj dobi – 59 posto dječaka i 48 posto djevojčica. U europskom su vrhu po pijenju alkohola među mladima Češka i Danska. Najveći je porast ekscesivnog pijenja zabilježen u Mađarskoj i na Cipru.
Svaki drugi učenik u Hrvatskoj probao je pušiti cigarete, a prema rezultatima ESPAD-a redovito puši 41 posto 16-godišnjaka, što nas smješta daleko iznad EU-prosjeka. U Albaniji, Crnoj Gori i Norveškoj puši oko 12 posto mladih u toj dobi.
Kombinacija
Konzumacija marihuane stagnira od 2007., a u 2011. godini 21 posto dječaka i 15 posto djevojaka uzeli su neko od ilegalnih droga. U Češkoj je takvih čak 43 posto, u Francuskoj 39 posto, a Srbiji i Norveškoj samo šest posto. Istraživanje je kod hrvatskih tinejdžera pokazalo zabrinjavajući trend sve češćeg uzimanja alkohola u kombinaciji s tabletama i pravu eksploziju uporabe inhalanata. “Nemamo objašnjenja za to, probat ćemo objasniti o čemu se radi, jer smo bili uvjereni da je drogiranje ljepilima kod nas prošlost”, kaže Kuzman.
Sve veća učestalost pijenja među mladima u Hrvatskoj je posljedica reklamne kampanje pivske industrije, koja udara na mlade i na navijače, upozorio je psihijatar Slavko Sakoman, koji smatra da je jedini lijek protiv pijenja mladih limitiranje reklama i podizanje cijena alkoholnih pića.