Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad pod svjetlima reflektora

Autor: Valentina Mlađen

05.06.2013. 22:00
Grad pod svjetlima reflektora

Foto: Zvonko KUCELIN



Sezona u Ninu i ove će godine službeno započeti Festivalom sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa, nazivanoj hrvatskim Stonehengeom, koji ove godine obilježava mali jubilej, petu obljetnicu


Direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović gotovo je svakodnevno na terenu. U pripremi za srce sezone koja je u Ninu već počela, što pokazuju i prve brojke s oko 10.000 posjetitelja koji su od siječnja do kraja svibnja boravili ovdje, terenski rad bitniji je od uredskog. To nikako ne znači da ured TZ Nina od svibnja ne radi kroz cijeli dan – sedam dana u tjednu. Europska destinacija izvrsnosti, kako piše i na novopostavljenim dvostranim tablama s jumbo plakatima na dvije lokacije na ulazu u Nin, priprema novi turistički projekt koji će uskoro plasirati na tržište.
Besplatni internet
– Naše nove proizvode plasirat ćemo kao vrstu ekološki prihvatljivog turizma o kojem se u teoriji puno govori, a u praksi ga se malo prakticira. Imamo izuzetno očuvan okoliš, Nin se nalazi na početku ili na kraju Ravnih kotara, to je plodno polje koje je nama u okruženju gdje se rijeka Miljašić jaruga ulijeva u more, a nije u dovoljnoj mjeri valorizirano. Uz rijeke je bujna vegetacija i staništa koja su itekako zanimljiva turistima. Ono što je velika prednost Nina jest što je uz tu rijeku imao akvedukt te smo zamislili da se formiraju arheološke pješačke staze kojim bi se prezentirala ta bogata baština, kojih smo u okružju Nina zacrtali već četiri, najavljuje Dejanović pojašnjavajući kako su ove staze zamišljene u okviru puno šireg projekta “Na ruti rimskih careva”.
I ovih dana u turistički ured Nina u povećanom broju navraćaju gosti koji za vrijeme kišnih dana navraćaju iz obližnjeg TN Zatona, ali i Zadra.
– Današnji postmoderan gost je u velikoj mjeri istraživač i naši gosti koji vole predsezonu, a ne dolaze samo zbog sunca i mora, vole upravo taj oblik ekološkog turizma, pojašnjava.
Postmoderni gost danas traži i pristup modernim tehnologijama, a participacija Nina u projektu Ministarstva turizma Hotspot Croatia, omogućavanja besplatnog bežičnog interneta, još je jedan plus u dosadašnjoj ponudi. Ipak, Dejanović naglašava, malo je poznato da su gosti Nina i do sada imali pristup besplatnom internetu.
Rekordna šokolijada
– Turistička zajednica besplatni internet ima već pune četiri godine. To smo uredili na način da se koriste besplatne kartice sa šiframa koje gosti mogu nabaviti u turističkom uredu, a već dvije godine pokriveni smo i s aplikacijom mobile guide, kaže Dejanović naglašavajući kako će u sklopu projekta “Hotspot Croatia” besplatni internet pokrivati dvije lokacije, kompletnu obalu i cijelu staru gradsku jezgru.
Sezona u Ninu i ove će godine službeno započeti Festivalom sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa, nazivanoj hrvatskim Stonehengeom, koji ove godine obilježava mali jubilej, petu obljetnicu. Ovu jedinstvenu manifestaciju, romantični festival okupljanja ispod prve svjetlosne zrake sunca koja pada na crkvu, ove će godine pratiti i ekipa emisije “Alpe, Dunav, Jadran” Hrvatske televizije. Uz Festival bit će i škola glagoljice koja će pod vodstvom Darija Tikulina početi dan uoči festivala.
Turisti u Nin, osim zbog ovog festivala, dolaze i zbog niza drugih manifestacija, među kojima Dejanović ističe šokolijadu koja broji rekordnog 71 sudionika.
– Na našoj baštini baziramo sve manifestacije. Jubilarna Ninska šokolijada ove godine okupila je najveći broj izlagača iz Nina i okolice. To je jedinstvena manifestacija koja privlači publiku cijele regije i puno šire.
Festival soli
Osim Šokolijade, Dejanović je istaknula i ekološke manifestacije Festival soli koji će se održati 29. kolovoza u organizaciji Solane Nin te obilježavanje Europskog dana promatranja ptica s obzirom da je čitava ninska laguna posebno bogato stanište s preko 200 vrsta ptica, od autohtonih pa do endemskih.
Tu su naravno i turisti koji dolaze zbog razvijenog cikloturizma, kitesurfinga i naravno klasičnog uživanja u suncu i moru.
Dejanović je otkrila kako se u Ninu kroz ovu sezonu radi i na strategiji razvoja ninskog turizma za slijedećih deset godina te se promišlja i kako dobiveni novac uložiti u daljnji razvoj turizma.
– Moja osobna vizija je da Nin za deset godina treba biti zelena destinacija, mjesto na kojem će se događati drugi vid turizma, ističe Dejanović kojoj je cilj sezonu u Ninu produžiti na trajanje od barem šest mjeseci.