Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Onemogućiti banke u ubiranju ekstra profita

Autor: Siniša Klarica

05.06.2013. 22:00
Onemogućiti banke u ubiranju ekstra profita

Foto: PIXELL



Smanjenje minusa na tekućim računima neće imati efekta, ako se ne smanji kamata na dozvoljeni minus na tekućem računu, kažu u HSU


HSU Zadra odlučila je podržati Udrugu Franak u svojim nastojanjima da dokine ponašanje banaka u svezi kredita izraženog u švicarskim francima. Predsjednik HSU Zadra Duško Vuković kaže kako se trenutačno vodi javna rasprava o nacrtu Zakona o bankama i kamatama o kojima je njegova stranka u nekoliko navrata iznosili svoje stavove i mišljenja. Posebice se to odnosi na kredite u švicarskim francima.
– Tzv. promjenjiva kamatna stopa uzrok je stradanju velikog broja, naročito mlađih ljudi i njihovih obitelji, kao i ostalih građana našeg grada i županije a i čitave države. Njih oko 130.000 nositelja kredita su nasjeli na bankarske ponude za stambene kredite i to po pravilima najodvratnije lihvarske pljačke. Tražimo i podržavamo zahtjeve Udruge Franak da se u  Zakonu određeno i precizno definira da fiksna marža u postojećim ugovorenim kreditima u kojima je valutna klauzula, a valuta je apricirala više od 20 posto, odredi na temelju početne kamate i početne referentne kamatne stope HBOR-a, rekao je Duško Vuković.
Vuković naglašava kako najavljeno smanjenje minusa na tekućim računima neće imati efekta ako se ne smanji kamata na dozvoljeni minus na tekućem računu. Ta kamata, koja iznosi 13-14 posto, godišnje broju od 1.246.000 umirovljenika koji imaju tekuće račune “izbije” iz novčanika 2 milijarde kuna.
– Stoga podržavamo zahtjev udruge “Franak”, koja očekuje, kao i mi, da ministar Linić neće odustati od svoje namjere i da će odbaciti pritiske banaka koje su zbog svog sramnog ekstra profita bacile u nespokoj i dužničko ropstvo više stotina tisuća naših građana. Zbog tog “lihvarenja” djeca mnogih umirovljenika pala su u dužničko ropstvo i na leđa svojih roditelja, izgubivši zbog ovrhe svoje stanove i prigodu da u ranim srednjim godinama normalno podižu svoju obitelj, rekao je predsjednik zadarskog HSU-a Duško Vuković.