Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sinovčić i Uranija gortanovcima obećali skoru isplatu

Autor: Suzana Bandić

05.06.2013. 22:00
Sinovčić i Uranija gortanovcima obećali skoru isplatu

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako su radnici u utorak izjavili kako neće dozvoliti da ih se sa zamolbom da se malo strpe još jednom otpremi kućama, jučer se dogodilo upravo to


Sat vremena trajao je sastanak između bivših radnika Gortan građenja kojima još uvijek nisu isplaćena sva njihova potraživanja te Rena Sinovčića i sindikalnog povjerenika SSSH-a Vedrana Uranije, koji su ih izvijestili kako će u petak saznati datum i dinamiku isplate.
Predstavnicima medija jučer su bila zatvorena vrata, a kad su se konačno po završetku sastanka obratili javnosti, Sinovčić i Uranija predbacili su novinarima “pisanje naručenih neistina i širenje zle krvi”, kako bi se prvospomenutome nanijela šteta. Isplaćeno 5,5 milijuna kuna
– Da bi se pisalo ubuduće korektnije, ljudskije i profesionalnije prije svega dat ću jedan mali uvod kao pravni zastupnik SSSH-a i opunomoćenik ovih  radnika. Ovdje se okupilo tridesetak ljudi koji nisu isplaćeni do kraja. Isplaćeno je 60 radnika od ukupno njih 90, koliko ih ja zastupam što u cijelosti, što parcijalno. Dakle, imamo 90 ugovora, a Reno Sinovčić, koji je preuzeo ugovor o cesiji od Gortan građenja, isplatio je do sada oko 5,5 milijuna kuna, što za plaće, što za ostala davanja, pojasnio je Uranija, napomenuvši kako je potom Sinovčić preuzeo i isplatu otpremnina. Preostao je dug od oko pola milijuna kuna.
Uranija je pojasnio i kako je Sinovčić socijalno jako osjetljiv, pa je bilo i situacija kad je radnicima dio novca isplaćivao na ruke. Kao primjer naveo je jedan smrtni slučaj u obitelji radnika, kojemu je Sinovčić preko reda dao sedam tisuća kuna, a spominjao je i isplate od tisuće ili dvije zbog isključene struje, vode i sličnog.
– Svi će dobiti svoj novac vrlo skoro. Nema razloga da to ne bude tako. Molimo vas za još samo malo strpljenja, a u petak, za dva dana, dobit ćete egzaktnu informaciju o datumu isplata – obećao je Uranija radnicima, a Sinovčić to i potvrdio.
Radnici Gortan građenja upali su u probleme proljetos, kad je njih 86 dobilo otkaze nakon nekoliko neisplaćenih plaća. Nakon prosvjeda postigli su dogovor s Gortanom, odnosno Sinovčićem. Najbučniji među prosvjednicima isplaćeni su prvi, a njih 30-ak do danas nije dobilo sav svoj novac. Iako su radnici u utorak izjavili kako neće dozvoliti da ih se sa zamolbom da se malo strpe još jednom otpremi kućama, jučer se dogodilo upravo to. Nastavak  priče slijedi u petak.