Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U ponudi i jedini Vortex tunel u ovom dijelu Europe

05.06.2016. 22:00
U ponudi i jedini  Vortex tunel u  ovom dijelu  Europe



Svaki čovjek u životu želi doživjeti ponešto što ne predstavlja stvarnost, što nije dio realnosti, nego je naprosto iluzija. Mi smo se potrudili da u Zadru što bolje dočaramo taj nestvarni svijet, čudan i čaroban, kaže Marina Vuković
Zollner iluzija, Jastrow iluzija, Iluzija Shepardovih kutija…  Sadržajem zadarskog Muzeja iluzija ne bi se posramio ni kakav optički  institut.
Jučer, prvog dana otvorenja ovo mjesto umijelo je zabaviti i najznatiželjnije umove, a Zadar je, nakon genijalnih radionica i 3D puzli majstora Frane Šunića, dobio još jedno briljantno mjesto gdje će dječji  umovi moći vježbati specijalnu inteligenciju i logičko zaključivanje. Uz  dakako, mnoštvo optičkih iluzija kojima ovo mjesto obiluje. Tangram,  3d puzle, kockasta zmija u kvadratu… samo su neke od logičkih smicalica na kojima znatiželjnici mogu ‘potrošiti’ sate. No, ni to nije sve. Tu  je i vortex tunel, jedini u ovom dijelu Europe u kojem hod predstava jedno potpuno novo iskustvo.
Vortex je iznenadio svakoga tko je pokušao proći kroz rotirajući cilindar u nastojanju da napravi sljedeći korak po potpuno ravnoj i stabilnoj površini. Posjetitelje je oduševila i soba ogledala koja, zahvaljujući  različitim oblicima i kutovima reflektiranja, izobličuje predmete i osobe  koje zrcali, pružajući jedan nov i neobičan pogled na stvarnost.
Ravnoteža se jučer u Muzeju iluzija gubila u trenutku, a neobični tunel samo je jedan od novih eksponata kakvih zagrebačka verzija ovog  muzeja nema, kazala nam je Marina Vuković.
Ne čudi stoga da su muzej prvog dana otvorenja pohodili mnogi posjetitelji, počevši od stranih gostiju, ali i učenika Pomorske škole pod  vodstvom prof. Jere Bilana, koji su se brzo dali u isprobavanje svih sadržaja koje muzej nudi. Vrsni u slaganju rubikovih kocki spremno su se  dali u drvene logičke smicalice, pokušavajući što brže doći do rješenja.  Put ipak, nije bio nimalo lagan.
Fascinantni svijet iluzija koji ovaj muzej pruža posebno je osmišljen  kako bi poljuljao povjerenje u osjetila posjetitelja te predstavlja mjesto  koje donosi zabavu za sve generacije, djecu, roditelje, parove, djedove i  bake, kao i zanimljivu nadopunu turističke ponude grada. 
Novost u zadarskom Muzeju iluzija je i soba sa stolicom koja pokazuje koliko je zapravo nevjerojatna percepcija veličine osobe koju gledamo, ovisno o kontekstu koji nam sugeriraju predmeti oko nje, pa se  tako osoba na stolici čini izuzetno malom s obzirom na druge ljude u  prostoriji. Mnoge je u   djetinjstvo vratio i kaleidoskop čije su zaigrane  uzorke, umjesto šarenih papirića i perli, činili sami posjetitelji.
– Svaki čovjek u životu želi doživjeti ponešto što ne predstavlja stvarnost, što nije dio realnosti, nego je naprosto iluzija. Mi smo se potrudili  da u Zadru što bolje dočaramo taj nestvarni svijet, čudan i čaroban. Da  se u njemu doživi nešto što je izvan dometa naše svakidašnjice, no postoji kao fikcija u koju čovjek može ući i doživjeti, kazala je Martina Vuković, dodavši  kako je za jesen u planu otvaranje i edukativnog centra  za djecu, u sklopu kojeg će mališani imati prilike dodatno tesati svoje  intelektualne sposobnosti.
Radno vrijeme muzeja je svaki dan od 9 do 24 sata.