Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Han je samo prvi od projekata koji će biti dovršen

05.06.2017. 22:00
Han je samo prvi od projekata koji će biti dovršen


U Maškovića hanu u Vrani, najzapadnijem i najvećem svjetovnom spomeniku turske arhitekture u Europi, u tijeku je montiranje namještaja, opremanje, uređenje interijera i eksterijera.
– Svečanost otvaranja upriličit će se za dva tjedna, točnije 15. lipnja, obznanio je načelnik Milivoj Kurtov.
U Maškovića hanu posljednjih dana je izuzetno živo i užurbano, u tijeku je interijersko opremanje hotela Baština, s 14 soba, dva apartmana, restorana, kuhinje, kafića, recepcije, suvenirnice, ureda i tržnice, u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna. Za sada će raditi 12 djelatnika, a u konačnici bi ih trebalo biti tridesetak.
Za potrebe Maškovića hana te obližnje Gradine, koju uskoro očekuje obnova, ali i općenito poljoprivredne proizvodnje, poduzetništva, turizma, gradi se trafostanica.
– Do kraja godine izgradit će se ukupno četiri trafostanice. Osim u Vrani trafostanica će se graditi i u Pakoštanima koja bi riješila pitanje elektroopskrbe u jugoistočnom dijelu općine, te dvije u Dragama, kod uvala Dugovača i Porat, kao i u Lučici, najavio je Kurtov.
U zadnjih nekoliko godina u općini Pakoštane se ulaže znatno više nego je godišnji proračun, naročito u infrastrukturu koja bi trebala omogućiti gospodarski razvoj i produžiti turističku sezonu.
– U kanalizacijski sustav sekundarne mreže Drage zajedno s poslovnom zonom u Pakoštanima uloženo je oko 20 milijuna kuna. Pakoštane su, kad je u pitanju sustav odvodnje, napravilo daleko najviše u Zadarskoj županiji. Nakon ljeta će se nastaviti u Dolaškoj dragi, tako da će cijelo općinsko priobalje biti infrastrukturno opremljeno, naglašava Kurtov, najavljujući za jesen otvaranje natječaja za odabir koncesionara koji će izgraditi marine u Pakoštanima i Dragama.
U sklopu aglomeracije bivše općine Biograd do kraja će se riješiti pitanje odvodnje, izgradnje i zamjene vodovodnih cijevi.
– Osim kanalizacije na pakoškom Krču, Vrani i Vrgadi, radit će se i dogradnja vodospreme u Vrani, Pakoštanima i Dragama, ističe Kurtov.
Poslovna zona Pakoštane kompletno je opremljena infrastrukturom, a ovih dana se očekuje potvrda resornog ministarstva za financiranje asfaltiranja.