Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Benkovčani spremni za požarnu sezonu

Autor: Mile Marić

05.07.2008. 22:00
Benkovčani spremni za požarnu sezonu

Foto: Mile MARIĆ



Moram istaknuti da su standardi zadovoljeni. Uz vozni park naša JVP Benkovac ima na raspolaganju 18 operativnih vatrogasaca i osam sezonaca koji djeluju i rade zajedno s našim djelatnicima, tako da postrojba u sezoni ima 26 djelatnika, kaže Ante Buljat
Službena primopredaja suvremenog vatrogasnog vozila za grad Benkovac bila je izvršena krajem proteklog mjeseca u Zagrebu u okviru Vladinog programa nabave 210 vatrogasnih vozila, a ključeve zapovjedniku JVP Benkovac i gradonačelniku Mirku Erstiću uručila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, a sama primopredaja upriličena je u prostorima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja. Program zajednički provode Ministarstvo financija, MUP RH i od prošle godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao tehnički nositelj provjere kvalitete i ispravnosti vozila prije preuzimanja, te ujedno kao krovno tijelo sustava zaštite i spašavanja u zemlji.
Novo vatrogasno vozilo stiglo je i u Vatrogasni dom Benkovac, a o njemu, voznom parku, pripremama za vatrogasnu sezonu te opremi za rad, razgovarali smo s Antom Buljatom, zapovijednikom Javne vatrogasne postrojbe Benkovac, koji nije krio oduševljenje nabavkom novog vatrogasnog vozila, istaknuvši da je i do sada bila dobra suradnja s resornim ministarstvima i Gradom Benkovcem.
– Ovo nije prvo vozilo iz programa Vlade Republike Hrvatske. No, svakako će svoju primjenu imati na širem benkovačkom području, kao i jednim dijelom na obrovačkom, zadarskom i biogradskom području, kaže Ante Buljat zapovjednik JVP Benkovac o svom voznom parku koji s novim vozilom ima šest operativnih vozila od kojih su dva autocisterne, dva navalna, te jedno suvremeno terensko vozilo i novije tehničko vozilo. Prema procjeni ugroženosti od požara pripadamo postrojbi vrste jedan i s novim vozilom standardi za vozni park su zadovoljeni, no, ipak bi bilo za budućnost vrijedno nabaviti još jedno vatrogasno vozilo, da bi se pomladio vozni park.
– Moram istaknuti da su standardi zadovoljeni. Uz vozni park naša JVP Benkovac ima na raspolaganju 18 operativnih vatrogasaca i osam sezonaca koji djeluju i rade zajedno s našim djelatnicima, tako da postrojba u sezoni ima 26 djelatnika. Isto tako moram istaknuti da naša postrojba djeluje koordinirano sa susjednim javnim vatrogasnim postrojbama Zadra i Biograda. No, kako grad Obrovac nema JVP niti profesionalce u DVD-u naša JVP Benkovac djeluje jednim dijelom i na području Obrovca, kao i na pojedinim dijelovima biogradskog i zadarskog područja.
Ovdje svakako ističem i dobru suradnju s DVD-om iz Polače, Stankovca i Lišane Ostrovičkih, kaže Buljat, napomenuvši da je protekla godina završila s 241 intervencijom na požarištima otvorenog prostora i s nekoliko manjih asistencija.
Intervencije su česte i na autocesti od čvorišta Zadar 2 do Pirovca gdje su protekle godine intervenirali preko 30 puta.
– U ovoj vatrogasnoj sezoni do sada je bilo 90 intervencija, a nadamo se da će ih u ovim ljetnim mjesecima biti manje u odnosu na prethodnu godinu, budući da je lipanj bio kišovit, na snazi je novi zakon o zabrani paljenja korova na otvorenom od 1. lipnja do 1. listopada velike su kazne za počinitelje, a imamo i upozoravajuću pouku iz kornatske tragedije, što bi sve trebalo dovesti do više opreza, a manje požara, zaključuje Buljat.