Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na Trgu pet bunara tijesno za “Porat” i “Nadu”

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.07.2008. 22:00
Na Trgu pet bunara tijesno za “Porat” i “Nadu”


Mi podržavamo “Nadu”, čije smo pokretanje i sami inicirali, međutim rad u zajedničkom prostoru na Trgu pet bunara često nas dovodi u problematičnu situaciju. Primjerice, kada moramo obaviti individualni razgovor sa štićenikom, a u prostoriji se istovremeno nalaze i njegovi roditelji, pojašnjava Kabić
Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika “Nada”, nakon višemjesečne faze mirovanja, u veljači ove godine ponovo je krenula s radom, aktivno se uključivši u rješavanje problematike ovisnosti na zadarskom području. Obnavljaje “Nade” inicirala je upravo zadarska Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji “Porat”, koja im je u nedostatku prostora za rad, u međuvremeno ustupila i svoje prostorije na Trgu pet bunara, gdje se obitelji ovisnika sastaju svake subote.
Privremeno rješenje
Imajući u vidu kako je riječ o privremenom rješenju, Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika “Nada” zatražila je pomoć od Grada Zadra, koji joj je obećao kako će pronaći prostorije za njihov rad, a shodno tome i Udruga “Porat” uputila je pismo podrške gradskom Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom. U pismu, kako pojašnjava Siniša Kabić, predsjednik Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji “Porat”, stoji kako “Porat” podržava rad “Nade”, no i ukazuje se na problematiku rada u zajedničkom prostoru, koja se može riještiti jedino pronalaženjem novih prostorija za udrugu “Nada”.
– Udruga “Porat” već pet godina uspješno provodi svoj program resocijalizacije ovisnika, te ih upućuje na liječenje u terapijske zajednice. Kako je problem ovisnosti o drogama jako složen, odnosno kompleksan, te uvijek uključuje obitelj, prijatelje i poznanike osoba s problemom ovisnosti, odlučili smo krajem veljače ove godine obnoviti rad Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika “Nada”, koja je i do tada formalno postojala, no njezini članovi nisu bili aktivni, podsjeća Siniša Kabić, pojašnjavajući kako je vodstvo “Nade” povjereno roditelju koji ima aktivni problem ovisnosti u obitelji, Ivanki Ledenko, čiji se sin već deset godina bori s ovisnošću.
U nedostatku prostora za redovite aktivnosti – sastanke, grupe potpore, organizaciju i vođenje udruge, “Porat” je ponudio “Nadi” privremeno rješenje, ustupivši im svoje prostorije za rad. Sastanici Udruge “Nada” odražavaju se jednom tjedno, subotom u 16 sati, te su, kako navodi Kabić, izuzetno posjećeni. Naime, na sastanke dolaze brojni roditelji djece ovisnika o drogama, gdje izmjenjuju vlastita iskustva i pružaju međusobnu potporu u nastojanjima da svojoj djeci pomognu izaći iz pakla droge.
Pismo Gradu Zadru
– Posljednjih mjeseci, otkako je rad udruge obnovljen, “Nada” je vrlo aktivna u organizaciji javnih tribina. Tako je od kraja veljače ove godine, Udruga “Nada” organizirala četiri javne tribine s tematikom ovisnosti, na kojima su gostovali poznati hrvatski stručnjaci, koji se bave suzbijanjem zlouporabe droga i općenito problematikom ovisnosti. Uz to, “Nada” je u međuvremenu organizirala i dvije akcije čišćenja infektivnog otpada, što svakako zaslužuje veliku pohvalu, kaže Siniša Kabić, dodajući kako “Porat” u svakom slučaju podržava rad Udruge “Nada” koja svojim aktivnostima uvelike pomaže obiteljima ovisnika.
Mada obje udruge, i “Porat” i “Nada” bave se problematikom ovisnosti, njihov rad se uvelike razlikuje, zbog čega korištenje zajedničkog prostora, nerijetko postje i problematično. Naime, “Porat” se bavi resocijalizacijom ovisnika, te ih upućuje na liječenje u terapijske zajednice, dok “Nada” okuplja obitelji, roditelje ovisnika koji se međusobnim iskustvima pokušavaju suočiti, a potom i boriti s ovisnošću. Iako se na prvi pogled situacija možda i ne čini problematičnom, Kabić ističe, kako stvarnost i različite životne priče, dva su, potpuno različita svijeta.
– Mi podržavamo “Nadu”, čije smo pokretanje i sami inicirali, međutim rad u zajedničkom prostoru često nas dovodi u problematičnu situaciju. Primjerice, kada moramo obaviti individualni razgovor sa štićenikom, a u prostoriji se istovremeno nalaze i njegovi roditelji ili neka druga obitelj, razgovor smo prisiljeni odgoditi. No, u nekim situacijima odgađanje individualnog razgovora sa štićenikom, može biti uistinu kontraproduktivno jer kad je u pitanju ovisnost svaki minut je važan. Zbog takvih situacija, poslali smo pismo podrške Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom, koji će vjerujem uskoro pronaći prostorije za Udrugu “Nadu”, čime će se izbjeći problematične situacije s kojima se sada susrećemo, a istovremeno doprinijeti kvalitetnijem radu udruga “Nada” i “Porat”, kaže Siniša Kabić, zaključujući kako gradske vlasti imaju razumijevanja za problemtiku ovisnosti u Zadru, zbog čega vjeruje da ni ovoga puta pomoć neće izostati.