Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Paško ovčarstvo svake godine sve bolje

Autor: Ivan Stagličić

05.07.2008. 22:00
Paško ovčarstvo svake godine sve bolje


Šezdeset pet posto svih sireva pripada vrhunskoj kvaliteti, a od ukupnog broja, od trideset tri proizvođača koji su se prijavili ukupno je petnaest medalja
Osma izložba paške ovce i sira, okončana je u Novalji izlaganjem i degustiranjem sira, izložbom ovaca, janjadi i ovnova kao i svečanim proglašenjem pobjednika u više disciplina, koji je održan u slikovitoj “Ruži vjetrova” na novaljskoj rivi.
“Vjerujte mi to vam je istina, da je lipo meso janjetina”, otpjevali su pučki pjevači u uvodu programa nakon čega je okupljene uzvanike, uzgajivače i goste pozdravio Alenko Dabo predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača sira “Zaglav” iz Novalje i član Organizacijskog odbora koji je istaknuo kako posebno veseli činjenica da je u osam godina održavanja ove manifestacije ona postala tradicionalno mjesto okupljanja svih zaljubljenika u pašku ovcu i paški sir, što je organizatorima najbolja potvrda uspješnosti i interesa koji pobuđuje ova manifestacija.
– Veseli nas što je posljednjih nekoliko godina, a vjerujemo da smo i mi zaslužni za to, pokrenuto niz znanstvenih istraživanja o paškoj ovci, što vjerujemo da će nama, uzgajivačima paške ovce pomoći u svakodnevnoj proizvodnji, kazao je Dabo te izrazio u ime Organizacijskog odbora zahvalnost svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ovogodišnje izložbe. Skup je pozdravio i predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce “Kolan”, Dubravko Pernjak koji je istaknuo kako se sad, kad postoje dvije udruge na otoku, može još i više napraviti i da će one uspješno surađivati te je svima okupljenima poručio da se i dogodine nađu na ovom ili nekom drugom isto tako lijepom prostoru.
Ovca kao filozofija
Program koji su vodile djevojke obučene u slikovitu narodnu nošnju otoka Paga, nastavljen je čitanjem poezije pjesnika Antuna Boškinca o paškoj ovci – hraniteljici, nakon čega se skupu obratio gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo:
– Izuzetno mi je zadovoljstvo da se večeras osmi put na ovome mjestu nalazimo radi veličanja i promicanja istine o paškoj ovci. Ovi prekrasni stihovi koje je naša voditeljica pročitala govore kako je paška ovca svetinja na ovim prostorima, da je paška ovca filozofija i smisao življenja velikog broja otočana koji su dokazali mukotrpnim trudom i marom oko paške ovce da ima i dobrih gospodarskih efekata i rezultata te zahvaljujući radu stvorili od toga uspješni proizvod, naglasio je Dabo te dodao kako, premda je puno učinjeno, ima još dosta obveza kad je u pitanju paška ovca i paški sir.
– Veliko hvala svim stočarima, čobanima koji su očuvali tradiciju i danas uzgajivačima koji na jedan moderniji i kvalitetniji način pristupaju brizi oko paške ovce, zaključio je gradonačelnik Dabo.
Savjetnik u Odsjeku pročelnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zadarske županije, Zvonimir Vlatković poručio je kako i svi mi koji nismo rođeni na otoku Pagu, ipak znamo što to znači paška ovca i koliko je ona doprinijela opstanku žitelja otoka Paga i bila hraniteljica dugi niz godina i takoreći milenija te dodao kako posebno ohrabruje podatak da svake godine broj ovaca na Pagu raste.
U ime Ličko-senjske županije uzvanicima se obratio dožupan Dražen Peranić koji je kazao kako je ova izložba pokazatelj težnje da se na ovim našim, hrvatskim prostorima borimo u ovom modernom svijetu globalizacije.
– Zaista je zadovoljstvo da se na jednom ovako malom otoku možemo podičiti s više takvih autohtonih proizvoda koji su dobili etiketu “Izvorno hrvatsko”. To su paška čipka i paški baškotin, ali na dobrom smo putu da to postane i paški sir te naravno, paška ovca i paška janjetina, rekao je Peranić.
Rekord Zadarske županije
U ime Zadarske županije, skup je pozdravila pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, Katarina Skelin:
– Ulogu pokrovitelja ove manifestacije prihvaćamo s iznimnim veseljem, jer se baš u Zadarskoj županiji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku uzgaja najveći broj ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na tu činjenicu jer osim što je ona doprinos ukupnom gospodarskom razvoju naše regije, simbolično predstavlja i očuvanje tradicije naših starih, kazala je Skelin.
Na izložbi je bio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, Josip Kraljičković, koji je okupljenima prenio pozdrave, čestitku i podršku ministra mr. Božidara Pankretića.
– Ova izložba već osam godina svjedoči o jedinstvu, bogatstvu i snazi ovoga otoka. Nije mala stvar i na to trebate biti ponosni, svi Pažani, da se upravo vi možete prepoznati, kako na otoku, na obali, tako i u Hrvatskoj, ali i u svijetu po svojim proizvodima. Ono što nama manjka, to imate vi: Pag je prepoznat po janjetini, siru i čipki, a to je baš ono što trebamo raditi, graditi u drugim područjima Hrvatske, naglasio je Kraljičković te dodao da će Ministarstvo u tome pomagati ne samo kao dosad, nego još i više te iznio podatak da će se ove godine uložiti 4,2 milijarde kuna u razvoj hrvatskog sela i poljoprivrede. Zaželjevši svim uzgajivačima i proizvođačima da ta sredstva dobiju i što bolje iskoriste, Kraljičković je proglasio 8. izložbu paške ovce i sira otvorenom.
Petnaest medalja
Potom je prof. dr. sc. Dubravka Samaržija sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta pristupila čitanju pobjednika u ocjenjivanju sireva, no prije toga je željela naglasiti:
– Stajalište čitavog povjerenstva je da šezdeset pet posto svih sireva pripada vrhunskoj kvaliteti, a od trideset tri hrabra čovjeka, hrabra proizvođača koji su se prijavili, ukupno je petnaest medalja što je jako puno, kazala je dr. Samaržija te pojasnila kako povjerenstvo za ocjenu sira daje maksimalno dvadeset bodova, a oni koji nisu dobili zlatnu medalju dobili su sedamnaest bodova, što su sve iznimno dobri rezultati i nitko ne smije biti žalostan niti razočaran.
Mr. sc. Zdravko Barać pročitao je rezultate ocjenjivanja ovnova i ovaca, no prije toga je istaknuo kako su sva izložena ženska grla u proizvodnom smislu bila iznad prosjeka populacije paške ovce.
– Prema provedenoj kontroli mliječnosti prošle godine, prosječna proizvodnja bila je 146 kg mlijeka s prosječnim sadržajem mliječne masti od 7,73% i proteina 6,19%. Sva danas izložena grla su iznad tog prosjeka.
Nakon dodjele priznanja uzgajivačima ovaca i proizvođačima sira, priređena je degustacija proizvoda kojoj se priključio velik broj gostiju na novaljskoj “Ruži vjetrova” koji su se tako i osobno mogli uvjeriti u iznimnu kvalitetu paškoga sira, a mnogi turisti su željeli i fotografirati izložene ovce, janjad i posebno atraktivne ovnove čime je potvrđena vrijednost ove manifestacije i kao uspješne turističke atrakcije.


Zlatni sir Paladina i Oliverića
Povjerenstvo za ocjenu sira koje su činili predsjednica prof. dr. sc. Jasmina Lukač Havranek (Agencija za znanost i visoko obrazovanje) te članovi prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, prof. dr. sc. Neven Antunac, doc. dr. sc. Damir Kalit (svi s Agronomskog fakulteta Zagreb), doc. dr. sc. Bogdan Perko (Biotehniška fakulteta Ljubljana) i dipl. ing. Dolores Barać (Hrvatski stočarski centar) te stručna suradnica dipl. ing. Ružica Gagić i pomoćnica dipl. ing. Iva Horvat ovako je ocijenilo proizvođače sira; bronačnu plaketu dobili su: Alenko Dabo, Vlado Oštarić, Emil Oštarić, Josip Zubović, Zvonimir Kustić i sirana “Mih”. Srebrnu plaketu osvojili su Krunoslav Vidas, Krunoslav Ivica Oliverić, Ankica Selez, Svjetlana Borović, Ivo Stupičić i Nikola Palčić.
Zlato su osvojila dva proizvođača: Ivan Paladino i Zvonimir Oliverić.


Ovan Jerolim prvak izložbe
Povjerenstvo za ocjenu ovaca činili su prof. dr. sc. Vesna Pavić, prof. dr. sc. Boro Mioč, mr. sc. Zdravko Barać, dipl. ing. Dolores Barać i dipl. ing. Ivica Peranić, a birale su se tri najbolje kolekcije ovaca, tri najbolja ovna i jedan prvak izložbe.
Treću nagradu za kolekciju ovaca osvojio je Domagoj Prtorić iz Mandra, drugu nagradu Marijana Prtorić iz Kolana, inače majka trećeplasiranog što je pokazano kao dokaz prave obiteljske tradicije, dok je prvo mjesto pripalo Dubravku Pernjaku iz Kolana. U kategoriji ovnova treću je nagradu osvojio Dubravko Pernjak iz Kolana, drugu nagradu Marijana Prtorić iz Kolana, a prvonagrađeni ovan bio je onaj Antice Buljanović iz Paga. Šampionsko grlo je ovan Jerolim, uzgajivača Tonćija Sabalića iz Paga kojemu je ovom prigodom šampionsku diplomu uručio državni tajnik Josip Kraljičković, a Jerolim je oko vrata dobio šampionsko zvono.