Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Milinović ne odustaje od zabrane pušenja

Autor:

05.07.2009. 22:00
Milinović ne odustaje od zabrane pušenja

Foto: Filip BRALA



“Ja sam protiv bilo kakvih drastičnih promjena zakona. Pa takav je zakon prije dva dana potpisao i Barack Obama, a i sve zemlje na koje se pokušavamo ugledati imaju sličan zakon. Što se tiče ugostitelja, neka smanje cijene kave pa će vidjeti kako će im se kafići napuniti!”, kazao je jučer ministar zdravstva Darko Milinović, upitan hoće li pristati na namjeru premijerke Jadranke Kosor da ublaži zabranu pušenja. Za pad prometa u ugostiteljskim objektima, uvjeren je Milinović, nije kriv zakon kojim se zabranjuje pušenje već, naglasio je, “prenapuhane” cijene u kafićima.
Ugostiteljske cijene u Hrvatskoj nipošto nisu prenapuhane, štoviše, niže su od cijena u okruženju, odgovara pak Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske. “Kad naš čovjek ode na skijanje u Austriju, nije mu problem kavu platiti tri, četiri pa na nekim mjestima čak i pet eura, a problem je jedan i pol euro u Hrvatskoj”, pojašnjava Puntijar, replicirajući kako su cijene ugostitelja itekako “korektne u odnosu na silna davanja koja moraju plaćati državi i lokalnim samoupravama”.
“Ruku na srce, treba priznati da pad prometa u ugostiteljskim lokalima nije samo posljedica zabrane pušenja, posebno uzimajući u obzir otvorene terase. Recesija također uzima svoj veliki danak, no svi mi, jednako tako, osjećamo nagli rez od 6. svibnja, kad je zabrana pušenja stupila na snagu”, kaže Puntijar, ugostitelj iz Zagreba. Ugostitelje, zaključuje, sada još uvijek spašavaju terase, no jesen će im donijeti velike probleme.