Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Demokracija se uči od mladosti

Autor: Ivana Burica

05.07.2010. 22:00
Demokracija se uči od mladosti


Učenica Tanja Župan iz Srednje škole Obrovac predstavila je projekt “Iz škole u kladionicu”, mentora Darka Tokića i Zdenke Sršen Juričević
Osnovna škola Jurja Barakovića predstavila se projektom “Pitka voda-zalog budućnosti ili vježbanje aktivnog građanstva”, gdje je učenica Lucija Brkljača sa svojom mentoricom prof. Mirsijom Tokić predstavila ekološki projekt kroz rad učenika kao aktivnih građana
Na ovogodišnjoj 13. po redu međunarodnoj “Školi demokracije – vijeća mladih”, održanoj proteklog vikenda u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu sudjelovale su i dvije škole s područja Zadarske županije – Osnovna škola Jurja Barakovića iz Ražanca, kojoj je ovo drugo sudjelovanje i Srednja škola Obrovac, koja je u “Školi demokracije” sudjelovala već šesti put.
Inače, sudionici “Škole demokracije” su predstavnici zainteresiranih škola i Zdravih gradova iz Hrvatske i Norveške, a događaj je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova – Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” iz Zagreba, Istarske županije i Grada Labina.
Zapaženi nastupi
Skup je otvorio ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, a uz hrvatske i norveške ove su se godine radu “Škole demokracije” pridružili i talijanski učenici.
Predstavnici Zadarske županije imali su već standardno zapažene nastupe.
Učenica Tanja Župan iz Srednje škole Obrovac predstavila je projekt “Iz škole u kladionicu” mentora Darka Tokića i Zdenke Sršen Juričević. Projekt je kroz četiri faze, od uočavanja problema do donošenja odluke o načinu njegova rješavanja, predstavio problem kockanja mladih koji sve više uzima maha.
Osnovna škola Jurja Barakovića predstavila se projektom “Pitka voda-zalog budućnosti ili vježbanje aktivnog građanstva”, gdje je učenica Lucija Brkljača sa svojom mentoricom prof. Mirsijom Tokić predstavila ekološki projekt kroz rad učenika kao aktivnih građana.
Dvije radionice
– Kroz trodnevni rad prošli smo dvije radionice: Lokalna samouprava i Ljudska prava i aktivni građanin. Naš se projekt odlično uklopio u temu ove druge radionice jer bila je namjera kroz ovaj projekt potaknuti interes za širenje demokratskih procesa kod mladih, ali i educirati ih za aktivno društveno sudjelovanje u demokratskim uvjetima i omogućiti da se obrazuju za eurointegracijske procese, rekla je mentorica Mirsija Tokić.
Sudionici Škole demokracije još od 1998. godine su brojni učenici i nastavnici, predstavnici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske Zdravih gradova Republike Hrvatske te predstavnici lokalne zajednice Grada Sandnesa i Grada Labina, članova školskih i učeničkih vijeća te Gradskih vijeća mladih RH i Grada Sandnesa (Norveška).
Škola je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola, članovima školskih učeničkih vijeća i gradskih vijeća mladih i njihovim voditeljima, članovima savjeta mladih te voditeljima sličnih aktivnosti Zdravih gradova Hrvatske. Sudjelovanjem u radionici unaprijedit će se komunikacija i suradnja te pružiti podrška razvoju civilnog društva i stvaranje kulture dijaloga.