Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Maffi i Bilosnić u godini Tigra

Autor: Ivan Stagličić

05.07.2010. 22:00
Maffi i Bilosnić u godini Tigra


U izložbenom prostoru crkve sv. Petra i Andrije Starog otvorena je izložba talijanskog slikara Uga Maffija, koja će biti otvorena do 25. ovog mjeseca. O radu ovog slikara, grafičara i ilustratora, učenika Oskara Kokoschke i predsjednika međunarodne udruge grafičkih umjetnika ‘Xylon Italia’, govorio je okupljenima Tomislav Marijan Bilosnić, koji je ujedno grafički urednik i autor teksta u katalogu.
– Dok konceptualna umjetnost u postmodernističkoj Europi doživljava labuđi pjev, Ugo Maffi slika svom snagom, prihvaćajući potpunu akciju kao svoj vlastiti izraz. Njegov gestualni izraz u kojemu boja brizga u mlazovima ritmom nefigurativnih skladbi polučuje serije fantazija vlažnih površina. Lombardijsko zelenilo i mediteranski azur, kroz arhetipska preobraženja, dolaze do nas kao pradetalji praelemenata, kao priviđenja otisaka prapovijesnih naslaga. Tajne tla, usnule vode i dah zraka, prostor u kojemu je sve započelo, ovaj glasoviti talijanski slikar i grafičar, univerzalna likovna osoba, u nekoliko vještih poteza kista, s namazima punim spletova grafizma, dovodi do vatrenih psiholoških momenata, koji će pobuditi takve asocijacije, da ćemo osjetiti kako “pristanak na život”, u neprestanom kretanju i mijenama, jednostavno nam “prodire u žile i čula”, kako u pjesmi Ugu Maffiju pjeva Dino Carlesi, istaknuo je Bilosnić prikazavši Maffija kao “lirskog slikara lake ruke, brzog poteza i široke palete”, slikara koji “iz slike u sliku osvajajući prostor, svoju pažnju poklanja preobraženjima istoga motiva, zemlji svog zavičaja koju stalno preslaguje, ili transcedentalnoj objavi vode, koja mu omogućuje neiscrpne mogućnosti bezobličnih oblika”.
– Ovo su slike koje govore o životnom dahu i istodobno nam ga donose, a Ugo Maffi je slikar koji neprestano briše povijest i istodobno je obnavlja, kao što je to slučaj sa svakim velikim umjetnikom, zaključio je Bilosnić.
O vezama ovog talijanskog slikara s Hrvatskom na otvorenju je govorio Ante Sorić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu” u Preku koji je podsjetio na Maffijeve aktivnosti podrške hrvatskoj politiki i kulturi, kao i na njegove škole ksilografije u Preku i drugim mjestima u Hrvatskoj, trenutačno i u Hlebinama.
– Jedan Generalić se udružio s njim i stvaraju novu školu u Hlebinama, gdje su ga primili s posebnim zadovoljstvom, bili su nazočni i političari i vodeći kulturnjaci i davali podršku koja je bila veličanstvena. Maffi je bio je oduševljen i iza toga je odlučio da on bude Hrvat i da svoju kolekciju posveti Hrvatskoj. Konzulat iz Milana je poslao pismo Ministarstvu, koje sada razmatra kako i kome će predati tu njegovu kolekciju. Najvjerojatnije onima koji nisu učinili baš ništa, kazao je Sorić te najavio i zajednički projekt Uga Maffija i Tomislava Marijana Bilosnića.
– To je projekt koji će zazvoniti ne samo u Hrvatskoj, nego u jednoj velikoj, velikoj zemlji u godini Tigra, pa vi sad pogađajte koja bi to zemlja mogla biti.