Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ćustić: Zuraku sam prijetio USKOK-om zbog mita, a ne pištoljem

05.07.2011. 22:00
Ćustić: Zuraku sam prijetio USKOK-om zbog mita, a ne pištoljem


Zurak je decidirano odbacio Ćustićeve optužbe da mu je u dva navrata za realizaciju kredita dao mito, a ostao je kod toga da mu je prijetio pištoljem. Ćustić je rekao kako Zurak laže samo kako bi izbjegao prijavu USKOK-a


Nisam imao pištolj, niti sam Rajku Zuraku te večeri u Posedarju prijetio da ću ga izrešetati i da je gotov. Prijetio sam mu da ću sve prijaviti USKOK-u jer sam mu u dva navrata za realizaciju kredita, i to na njegov zahtjev, dao po 15 tisuća eura, odnosno pet posto ukupne vrijednosti – rekao je jučer Siniša Ćustić (44) optužen za pokušaj iznude iznoseći svoju obranu na Općinskom sudu u Zadru. Ispričao je kako je 22. srpnja Zuraka zbog problema s kreditom tražio u nekoliko navrata, a i nekoliko dana ranije, no on ga nije primao u banci. Stoga se taj dan odlučio potražiti ga na kućnoj adresi kako bi mu “sredio kredit onako kako su se dogovorili ili da mu vrati 30 tisuća eura koje je uzeo kao mito”.
– Meni je druga banka nudila 300 eura kredita kao revolving na četiri godine, a 400 tisuća eura dugoročno na deset godina. Kada sam htio otići iz OTP banke, Zurak mi je obećao da će mi srediti isti takav kredit, odnosno s još povoljnijom kamatom pod uvjetom da ostanem kod njih. Pristao sam i odmah po isplati kredita dao mu 15 tisuća eura, da bi tek nakon deset mjeseci saznao da mi je kredit odobren na način da se svaka svota koju podignem tretira kao manji kratkoročni kredit. Prestao sam plaćati rate jer takav kredit nisam ni dogovorio, niti tražio – prisjećao se Ćustić napominjući kako mu ugovor u pisanom obliku da tada iz banke nisu dostavili. Rekao je kako je čak htio i prodati poslovni prostor koji je novcem od kredita kupio te zatvoriti kredit u OTP-u samo da s njima više nema posla, no zbog recesije kupac, Karlovačka banka, odustao je, a drugog nije uspio pronaći. Nedugo potom, banka je zbog dospjelih rata pokrenula ovrhu nad njegovim poslovnim prostorima, a potom i stanovima. Sa Zurakom je bezuspješno pokušavao razgovarati u banci jer ga je odbijao primiti, pa je, kazao je Ćustić, na nagovor knjigovotkinje Željke Pavlović, a koja je ujedno bila i knjigovotkinja Zurakovoj supruzi, otišao na njegovu kućnu adresu. Pavlovićevu je Ćustić naveo i kao osobu kojoj je po realizaciji drugog kredita ostavio 15 tisuća eura sa zamolbom da ih dostavi Zurakovoj supruzi Ladi. Ona je to i učinila odnijevši im kuvertu s novcem na kućnu adresu.
Nakon iscrpna i detaljna iznošenja obrane koja je trajala četiri sata, na prijedlog tužiteljstva Zurak i Ćustić suočeni su u sudnici. Zurak je tvrdio kako je Ćustićev iskaz lažan i iskonstruiran ističući kako je tu večer zaista imao pištolj koji mu je uperio u trbuh. Decidirano je zanijekao i primanje novca tvrdeći kako kreditni odbor odobrava kredite, a ne on osobno. Ćustić ga je prozvao za laž naglašavajući kako ga je Zurak pet dana nakon susreta ispred kuće u Posedarju prijavio policiji samo zato da on ne bi njega preduhitrio i prijavio ga USKOK-u. Rekao je i kako postoje i drugi ljudi koji su mu dali mito te da će prije ili kasnije sve izići na vidjelo.
Suđenje se nastavlja.