Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sa Šeherezadom u novo desetljeće

05.07.2011. 22:00
Sa Šeherezadom u novo desetljeće


Izvedbom simfonijske suite „Šeherezada” Nikolaja Rimskog Korsakova sinoć su na drevnom Forumu otvorene 51. glazbene večeri u Sv. Donatu. Svečano ih je otvorio ministar kulture RH Jasen Mesić, a tradicionalni pozdravni govor održao je gradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić, dok je svečanosti otvaranja, među ostalima, prisustvovao državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić.
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije otvorio je novu sezonu koncerata na Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Putovanjem kroz More i Simbadovu lađu, Fantastičnu pripovijest princa Kalendara, Mladog princa i mladu princezu i Bagdadski praznik i brod koji se razbija o stijenu s mjedenim jahačem uz Simfonijski orkestar HRT-a okupljeno mnoštvo vodio je maestro Ivo Lipanović.
Inspiraciju za djelo Rimski – Korsakov je pronašao u zbirci istočnjačkih legendi Tisuću i jedna noć, također, poznatoj kao Arapske noći. Jedna od najljepših priča iz zbirke jest ona o kralju Šahrijaru i Šeherezadi. Otkrivši nevjernost svoje bivše žene, kralj Šahrijar daje ju ubiti i proglašava sve žene nevjernicama. Potom se ženi nizom djevica samo kako bi ih sve dao ubiti već sljedećeg jutra! Šeherezada pristane udati se za njega i, na njihovu bračnu noć, ispriča mu priču, ali je ne završi. Kralj je tako prisiljen održati prelijepu Šeherezadu na životu sve dok ne čuje kraj priče. Sljedeće noći, čim je završila prvu, mudra Šeherezada počinje novu priču koju također ne završava. I tako ide dalje i dalje, čak tisuću i jednu noć…
 Tu priču čistom je glazbom prepričao Korsakov u simfonijskoj suiti. Danas, više od stotinu i dvadeset godina nakon nastanka skladbe i više od dvanaest stoljeća od nastanka priče, orijentalna ljepota još uvijek očarava glazbenike i publiku Zapada.