Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Subvencija struje stajala 390 milijuna

05.07.2011. 22:00
Subvencija struje  stajala 390 milijuna


Bude li se birala najlošija subvencija ikad, za tu titulu ću predložiti ovu, ističe Nenad Kurtović iz Saveza Udruga za zaštitu potrošača. 10,8 milijuna kuna mjesečno uplaćivala je država HEP-u umjesto građana


Nije točno da  je cijena električne energije  poskupila, već je ostala ista,   na razini iz 2008. godine –  reagiralo je jučer Ministarstvo gospodarstva na medijske napise o povećanju  računa za struju od 1. srpnja.  Podsjetimo, s tim datumom  struja nije poskupjela, već je  ukinuto Vladino subvencioniranje poskupljenja iz 2008.  godine, kad je cijena kilovatsata porasla za 20 posto.   Unatrag tri godine kućanstva koja troše manje od  dvije tisuće poskupljenje nisu uopće plaćala, onima s  potrošnjom do 2.500 kWh  struja je poskupjela pet umjesto 20 posto, a kućanstva  koja troše od 2.500 do 3.000  kWh plaćala su deset, umjesto 20 posto poskupljenja.  Od 1. srpnja svi,  međutim,  plaćaju puni iznos poskupljenja iz 2008. godine, odnosno više nitko nema subvenciju.
Novi računi
“Vlada RH nije produžila  navedenu Odluku o subvenciji, što znači kako će se za  određene kategorije kupaca  promijeniti računi za električnu energiju za iznos subvencije koje je bio i naznačen  na računima kao ‘potpora  građanima i kućanstvima’”,  potvrđuju u Ministarstvu gospodarstva, navodeći kako je  prosječan iznos potpore po  kupcu iznosio 7,49 kuna mjesečno, odnosno prosječna  mjesečna potpora po razredima potrošnje iznosila je  7,  72 kune  za razred 0 – 2.000  kWh, 14,79 kuna za razred  2.000 – 2.500 kWh te 11,88  kuna za razred 2.500 – 3.000  kWh. Ukupno, otkrivaju,  država je iz proračuna HEP-u  umjesto građana uplaćivala  10,8 milijuna kuna mjesečno,  odnosno oko 130 milijuna kuna godišnje.
Nema analize
To znači da je država unatrag tri godine, koliko je subvencija bila na snazi, HEP-u  umjesto vlasnika brojila uplatila oko 390 milijuna kuna, a  da pritom nikad nije, čak ni  nakon uvođenja OIB-a, izradila analizu koja bi pokazala  jesu li vlasnici tih brojila uistinu socijalni slučajevi, ili je  riječ o malim potrošačima –  samcima, vikendicama u kojima vlasnik ima prijavljeno  prebivalište, ili pak o stubištima zgrada, tavanima ili garažama. Takva je analiza bila  najavljivana već za kraj 2008.  godine no nikad nije napravljena.
Predsjednik Saveza udruga  za zaštitu potrošača, Nenad  Kurtović, pozdravlja ukidanje  subvencije, na koju je upozoravao pune tri godine zbog  njene, kaže, diskriminacijske  naravi, budući da su kućanstva koja puno troše, jer se na  struju i griju, od 2008. godine  plaćala puni iznos poskupljenja od 20 posto. Bude li se  birala najlošija subvencija  ikad, u šali zaključuje Kurtović, Savez će svakako za tu  titulu predložiti ovu subvenciju!
 


NHS protiv ukidanja modela




Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) od Vlade traže da nastavi program  subvencioniranja električne energije, ali da konačno “razradi taj model te ga  nadopuni kako bi doista i najveći dio onih građana u najvećoj potrebi bio  obuhvaćen tim subvencijama”.
“Uvjeravani smo kako će se taj model još doraditi, upotpuniti kako bi  doista te subvencije pružile kakav-takav oslonac najugroženijim obiteljima”,  stoji u pismu NHS-a. Ta sindikalna centrala ističe i kako su očekivali da će  u ovim vremenima krize Vlada ne samo produljiti važenja tih subvencija i  nakon 30. lipnja ove godine, nego ih i proširiti. Umjesto toga, ona ih je u  potpunosti ukinula u “situaciji koja je gora nego li je bila polovinom 2008.  godine, kada su subvencije uvedene” jer je porastao broj nezaposlenih,  plaće i materijalna prava velikog dijela radnika ili su smanjeni ili zamrznuti,  mirovine su zamrznute, a mnoge su cijene potiho podignute.
(G. Ga.)