Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na suđenje će Merčep dolaziti sa slobode

05.07.2012. 22:00
Na suđenje će Merčep dolaziti sa slobode


Uvjeti su u zatvorskoj bolnici neizdrživi te je posljednjih mjeseci Merčepovo zdravlje zbog toga dodatno narušeno


 
Bivšem savjetniku ministra unutarnjih  poslova optuženom za ratni  zločin Tomislavu Merčepu  danas je ukinut pritvor zbog  njegova lošeg zdravstvenog  stanja i neprimjerenih uvjeta u zatvorskoj bolnici u  kojoj je proveo većinu vremena od kad je u prosincu  2010. uhićen, doznaje se od  njegova branjenika Marka  Ujevića.
Odluku o puštanju  Merčepa na slobodu donijelo je izvanraspravno vijeće  zagrebačkog Županijskog  suda, nakon što je Vrhovni  sud ukinuo njegovo ranije  rješenje o produljenju pritvora i uputio vijeće da o  uvjetima pritvaranja traži  očitovanje Bolnice za osobe  lišene slobode. No, kako u  toj bolnici nisu zadovoljavajući uvjeti medicinske  skrbi potrebne Merčepu sud  ga je odlučio pustiti na slobodu kako bi liječničku pomoć mogao dobiti u civilnim  zdravstvenim ustanovama.
Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar,  zbog čega otežano govori i  hoda, a zbog problema sa  zdravljem u nekoliko navrata je u pratnji pravosudne policije odlazio u toplice, gdje je u lipnju prošle  godine i dočekao podizanje  optužnice, a sada i odluku o  puštanju iz pritvora. Naime,  od početka ovog tjedna ponovno je na rehabilitaciji u  Krapinskim toplicama.
Njegov branitelj Marko  Ujević kazao je da su uvjeti  u zatvorskoj bolnici neizdrživi te da je posljednjih  mjeseci Merčepovo zdravlje  zbog toga dodatno narušeno. Dodao je da će  Merčep još nekoliko dana  ostati u toplicama, a potom  kao slobodan čovjek, bez  pratnje pravosudnih policajaca, u ponedjeljak, 9.  srpnja doći na nastavak  suđenja.
Prije početka suđenja u  veljači ove godine zbog njegova je zdravstvenog stanja  provedeno vještačenje kojim je utvrđeno da je sposoban za postupak uz  određene mjere opreza. Liječnici su predložili da mu  se nakon svakih sat do sat i  pol omogući kratak odmor  te da u sudnici cijelo vrijeme  bude pod nadzorom liječnika.