Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjetnost mašte i recikliranih materijala

05.07.2012. 22:00
Umjetnost mašte i recikliranih materijala


Iako različiti, Nikolinini i Marinovi radovi savršeno se nadopunjavaju te otvaraju nove prostore umjetničkog izričaja u kojem se spajaju poezija, ilustracija, crteži, slike, skulpture i instalacije


Neobična  izložba Nikoline Dolfić i Marina Franića “Sanjaj! Na tri,  4 sad” otvorena u četvrtak  navečer ostat će u pamćenju,  među ostalim, i kao jedna od  najposjećenijih izložbi u  našem gradu. Veliki broj posjetitelja, osobito mladih,  došli su pogledati ovaj neobični projekt i podržati mlade umjetnike.
Prije ulaska u Kapetanovu  kulu gdje su ih čekali eksponati, Nikolina i Marin, uz  pomoć Ive Pejković, glavne  urednice portala eZadar i  Dinka Habuša iz benda Postolar Tripper na trubi, priredili su pravi mali performans za otvorenje.
– Molimo vas da zaboravite  da je danas 5. srpnja. Ovdje,  na izložbi Nikoline Dolfić i  Marina Franića, pod nazivom “Sanjaj! Na tri, 4 sad”,  granice vremena i prostora  ne postoje. Znakovito je samo to što su se ove dvije  umjetničke individue  udružile kako bi vas povele u  čudesno prostranstvo dekonstrukcije, asocijacija i  slobode, rekla je Pejković.
Nakon performansa vrata  Kule su otvorena, a posjetitelji su bili pozvani ući u  čudesan svijet sanja, mašte i  igre. Djela Nikoline i Marina  zaista su nešto što se do sada  u gradu nije imalo prilike  vidjeti. Moglo bi se reći da je  to umjetnost sklopljena od  mašte i recikliranih materijala. U njihovoj radionici sve  se iskoristi: stari kotač kako  bi se dočarala vjetrenjača,  akvarij u kojem je zarobljena  papirnata ribica, radio kazete koje su već odavno zaboravljeni medij, staklenke  iz kojih izviruju crteži i pjesme… Iako različiti, Nikolinini i Marinovi radovi savršeno se nadopunjavaju te  otvaraju nove prostore umjetničkog izričaja u kojem se  spajaju poezija, ilustracija,  crteži, slike, skulpture i instalacije. 
Iza izložbe za sve okupljene priređen je domjenak uz  druženje na Trgu pet bunara  i u Kuli gdje se izložba može  pogledati do 19. srpnja.