Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska ima mnogo svojih Dobrila

Autor: Ante Rogić

05.07.2013. 22:00
Hrvatska ima mnogo svojih Dobrila

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Izložba Juraj Dobrila (1812. – 1882.), u povodu 200-te obljetnice rođenja, otvorena je jučer u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru. Prisutne je pozdravio ravnatelj arhiva Ante Gverić, zahvalivši pazinskim kolegama na postavu ove izložbe u Zadru. Naglasio je da je značenje Dobriline uloge nedovoljno poznato hrvatskoj javnosti.
– Dobrila je u nacionalno-prosvjetiteljskom smislu bez sumnje profil europskog kalibra. Stoga je projekt obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja, koji uključuje i ovu “putujuću izložbu” po cijeloj Hrvatskoj, hvalevrijedan potez pazinskih kolega. Njihov primjer i nama može biti poticaj da svoje regionalne vrijednosti promoviramo i izvan lokalnih sredina, a odsada lakše i u europskoj zajednici naroda kojoj smo odnedavno pristupili, istaknuvši kako je Dobrila u nacionalno-prosvjetiteljskom smislu bez sumnje profil europskog kalibra.
– Hrvatska ima mnogo svojih Dobrila, a naša je zadaća da se kroz prezentiranje njihova djelovanja predstavimo Europi. Jer, hrvatske su zemlje u prošlosti, zaista pripadale europskom kulturnom miljeu, kazao je Gverić.
Cilj izložbe je preslikama arhivskog gradiva kao najvjerodostojnijim dokazom Dobrilina života, djelovanja i razmišljanja pružiti cjelovit prikaz Jurja Dobrile kao svećenika, političara i preporoditelja, šo je i razlog zašto je gradivo svrstano u deset cjelina koje su odraz važnih cjelina njegova života i djelovanja, a prikazano je na 14 plakata. Riječ je cjelinama: Životopis Jurja Dobrile, Školovanje Jurja Dobrile, Biskup Poreča i Pule, Biskup Trsta i Kopra, Zastupnik naroda Istre, Preporoditelj naroda Istre, Naša sloga, Stvaralaštvo Jurja Dobrile, Odnos s J. J. Strossmayerom te Smrt i ostavština. U postav izložbe uvršteno je, prije svega, dosad neobjavljeno arhivsko gradivo s naglaskom na Dobriline rukopise koji su upotpunjeni fotografijama, digitalnim snimcima portreta, novinskim člancima te ostalom dokumentacijom i citatima iz Biskupove korespondencije.