Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prijedlog ideje o pojedinačnom u općem

Autor: Ante Rogić

05.07.2013. 22:00
Prijedlog ideje o pojedinačnom u općem

Foto: Marin GOSPIĆ



Kao što su muzeji općenito fenomen prosvjetiteljske ideje o kulturnoj povijesti i identitetu, tako je i ovo djelo Ane Elizabet prijedlog ideje o pojedinačnom u općem, o novom u starom, o nepoznatom u naizgled poznatom – Feđa Vukić


Izložba spacetime 2.0 autorice Ane Elizabet otvorena je u Arheološkom muzeju Zadar.
U ime odsutnog ravnatelja Arheološkog muzeja dr. sc. Smiljana Gluščevića izložbu je otvorio prof. Radomir Jurić istaknuvši kako je riječ o djelima visoke vrijednosti. Prigodnu riječ uz izložbu je napisao Feđa Vukić.
“Spacetime 2.0 je izvorni autorski umjetnički koncept koji se razvija godinama i u ovoj novoj izvedenici, označen kao što se nazivaju nove verzije softvera, prikazuje se u Arheološkom muzeju, dakle u instituciji koja po definiciji svoje kulturne misije čuva i prezentira materijalne ostatke prošlosti. Taj izbor nije slučajan jer je u kreativnom profilu umjetnice Ane Elizabet već godinama jasno da se svojim trodimenzionalnim intervencijama u prostoru (nekoć u umjetničkoj praksi poznatim i pod nazivom – skulpture) itekako referira i na vrijeme. U ovoj umjetničkoj intervenciji predstavljaju se trodimenzionalne forme aluzivnog tipa, koje ne “prikazuju” nego povezuju, nemaju ugrađenu pripovijest, nego se sadržaj eventualno događa u povezivanju – linku – na zatečeni prostor. Za umjetnicu taj je zatečeni prostor često i otvoreni javni prostor, ali i privatni, intimni prostor. U ovom slučaju, Spacetime 2.0 uvodi se u zatvoreni, ali i javni prostor, čiji su fizionomija i smisao posve definirani odnosom prema materijalnoj kulturi danas nepostojeće civilizacije. No kao što su muzeji općenito fenomen prosvjetiteljske ideje o kulturnoj povijesti i identitetu, tako je i ovo djelo Ane Elizabet prijedlog ideje o pojedinačnom u općem, o novom u starom, o nepoznatom u naizgled poznatom. A to upravo kroz dimenziju vremena. Vrijeme je u muzeju zaustavljeno, a umjetnica uvodi ekstenziju kroz prostor… što je odavno dovršeno i izmješteno iz originalnog konteksta u muzejski prostor pred-stavljanja; ovom se umjetničkom intervencijom uvodi u još jednu dimenziju spoznaje, ne samo o tome kako je bilo, nego i kako bi moglo biti…”
Izložba ostaje otvorena do 4. kolovoza.