Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Štednja na HTV-u

05.07.2016. 22:00


DEFETIZAM BEZ RAZLOGA
Eto smo ispali s Europskog prvenstva i moram priznati da sam nesretan, jer se cijela ta priča nekako zahuktavala pa sam postajao sve uvjereniji da bi se moglo nešto lijepo dogoditi. Zaboravio sam i na neke prljave stvari u tom sportu, koje su ga pratile zadnjih godina, petljanje politike i privatnih interesa, primitivizam, ali „grebi ga” što bi se reklo. Nekako sam se nadao da će se dogoditi čudo, i da bi u zadnjoj minuti naš Zadranin Subašić, koji je dotrčao pred protivnički gol, mogao zabiti, ali sve je bilo uzalud.
Nakon utakmice, razgovor je bio s izbornikom i nekako mi ga je u početku došlo žao, ali sam se ubrzo ponovno iznervirao. Ćosić mu kaže da nas čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i da ćemo to proći, ali Čačić se s njime ne slaže jer da je skupina teška. Nije mi vrag dao mira pa sam pogledao kakva je to strašna skupina i našao sljedeće nogometne velesile. Finska, Turska, Ukrajina i Island. Istina je nema San Marina i Andore, ali kvragu – zašto bi uopće išli na svjetsko prvenstvo ako ne možemo savladati ove. Zar bi nam bila bolja skupina „A” sa Švedskom, Francuskom i Nizozemskom, ili skupina „G” sa Italijom i Španjolskom. Znam da smo sada malo defetistični, ali ne treba sve gledati tako crno, kao što radi izbornik. Ako misli da su ovakve ekipe teške za njegove izabranike, onda je jasno koji bi mu trebao biti sljedeći potez.
ŠTEDNJA NA HTV-u
A kada smo već kod nogometa i Europskog prvenstva, primjećujem da je praćenje istih iz godine u godinu na HTV-u sve skromnije i skromnije. Sjetite se samo prije nekoliko godina kako je to izgledalo i kakav su samo cirkus radili. Bio je tu kućni band koji je svirao probrane pjesme, ovisno o tome koje su reprezentacije igrale tu večer, pa neki koji su zamišljeni kao duhoviti, a u stvari su bili grozno dosadni (ne svi, ali većina da). Kada više nisu znali koga bi sve uhljebili, onda su stavili neku žensku koja je čitala mailove gledatelja, a najgore je bilo kada su se sjetili dovoditi u studio neke nesretnike, koji su umislili da imaju talenta za komentiranje utakmica. Bili smo svjedoci jedinstvenog prenemaganja urlanja, skičanja i vrištanja. Onda su za „stručne” komentatore odlučili dovesti u studio svakog tko je u Dinamu jednom opalio nogom po lopti, pa smo morali slušati biserne komentare o tome kako treba pobijediti, kako će nam biti lakše igrati ako odmah zabijemo tri, četiri gola, kako je dobro ako trčimo više od protivnika i ako nam je lopta stalno u nogama i da bi bilo dobro da neprijatelj uopće ne pređe centar igrališta.
Ove godine je sve nekako „recesijski” tj. sve je svedeno na minimum, što se pokazalo daleko bolje nego ono prije. Izmjenjuje se par voditelja, gosti su uvijek isti, jedan nogometni teoretičar, par bivših nogometaša koji se znaju izražavati i ne dave nas nego konkretno govore, a tu je i neizbježni Beusan, koji mahom korektno obavlja zadani zadatak. Jedino što se može zamjeriti je snimanje navijača i njihovih izjava, pri čemu se sve svodi na urlanje u kameru tipa „najluđi smo!”, a sve skupa neugodno podsjeća na tzv. norijade, ludijade ili kako se sve to divljaštvo od milja zove. U svakom slučaju – ovakvo se skromno praćenje Europskog prvenstva pokazalo daleko bolje, nego cirkusi koje je HTV nekada radio i još jednom nas podsjeća na onu poslovicu da je „manje ponekad više”.
A SADA ĆETE VIDJETI ŠOKANTNE SNIMKE
Voditelj u večernjem dnevniku nam se obraća ledenim, prijetećim glasom – „Sada ćete vidjeti šokantne snimke”. Uzimam šaku Normabela, djecu tjeram u drugu sobu, a punici stavljam vreću na glavu da je ne inkolpa. Ali, sve su te mjere opreza bile nepotrebne jer nije ništa strašno. Prikazali su nam snimak na kojem se vidi neki genijalac, koji vozi auto cestom u suprotnom pravcu. Glupo jeste, ali nije baš šokantno. Onda pomislim da baš ima idiota na ovom svijetu, jer mi nikako nije jasno kako netko može fulati cestu i krenuti za Split umjesto za Zagreb. I dobro, kada već prođe one znakove za stop, rampe i prepreke i kada se nađe na cesti, kako onda ne vidi u što je upao, ili možda, kao u onom vicu, misli da je on u pravu, a da stotine drugih vozača voze u krivom smjeru. To su ljudi nepismeni i nesposobni za vožnju i još se jednom može reći da kod nas vozačku dozvolu može imati svaka budalina.